x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria - Marul discordiei intre Moscova si Bucuresti

Transnistria - Marul discordiei intre Moscova si Bucuresti

de Camelia Muntean    |    22 Noi 2005   •   00:00
Transnistria - Marul discordiei intre Moscova si Bucuresti

Exista inca divergente intre Bucuresti si Moscova, chiar daca legaturile diplomatice si intalnirile la nivel de ministri de Externe s-au intensificat.

"Am o relatie foarte buna cu dl. Lavrov si ma bucur ca nu exista probleme pe care sa nu le discutam", declara seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, dupa vizita la Bucuresti a omologului sau rus, Serghei Lavrov. S-a discutat, desigur, intre altele, si despre Transnistria, un "punct fierbinte" pe ordinea de zi a dezbaterilor dintre cei doi.

DIVERGENTE. Ministrul rus de Externe spunea ca "Prezenta militarilor rusi in Transnistria este una pozitiva". Referindu-se la aceasta declaratie, ministrul roman de Externe afirma ca "nu este un secret faptul ca parerile noastre in acest caz diverg". O chestiune asupra careia cele doua parti nu au pareri convergente este aceea a retragerii trupelor rusesti din regiunea separatista. "Retragerea contingentului de trupe ruse insa face aluzie la o promisiune pe care statul rus si-a asumat-o in fata comunitatii internationale inca din 1999 la Summitul OSCE de la Istanbul, si anume retragerea trupelor in decurs de doi ani. A trecut si anul 2001, a trecut si anul 2002 si 2003; au fost retrase parti din depozitele de munitii, dar la un moment dat aceasta retragere a incetat. Aceasta decizie de a nu retrage inca trupele atata vreme cat, potrivit Moscovei, situatia in zona nu este stabilizata, ne pune in situatia de a asista, si de retinut ca nu o facem pasiv, la nerespectarea unui angajament international. (...) Suntem in dezacord asupra acestui punct si nu am facut din aceasta un secret niciodata", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

PRESIUNE PASIVA. Mai mult decat atat, seful diplomatiei romane considera ca "prezenta trupelor rusesti nu reprezinta neaparat un element de echilibru in zona (n.r. - asa cum pretinde Moscova), ci se poate oricand transforma intr-un factor de presiune pasiva asupra dialogului dintre Chisinau si Tiraspol. Pretextul este folosit si politic de administratorii regiunii secesioniste". Ministrul roman de Externe subliniaza ca "orice prezenta militara intr-o zona care incearca, prin dialog, sa-si gaseasca solutia la problema stringenta a secesiunii, este de natura sa altereze mediul, circumstanta in care se desfasoara dialogul", el insistand pentru retragerea trupelor rusesti din Transnistria. Seful diplomatiei romane insista pentru retragerea militarilor rusi si contesta opinia Moscovei potrivit careia "acestia raman acolo pentru a asigura linistea pe linia care desparte Transnistria de Republica Moldova". Dimpotriva, Ungureanu crede ca "prezenta trupelor ruse in Republica Moldova nu este de natura sa linisteasca sensibilitatile Chisina-ului sau ale comunitatii internationale, iar administratorii de la Tiraspol primesc in felul acesta un sprijin politic cat se poate de fatis si de direct.

PERICOL
In ceea ce priveste retragerea armamentului si a munitiilor, Mihai Razvan Ungureanu crede ca nu exista nici o justificare a mentinerii acestora in zona. "In ciuda «anecdotelor» care ne sunt prezentate, indeobste, ca motive, nu vad nici o justificare in a pastra in continuare, intr-un mediu cu securitate nesigura, un asemenea depozit, pentru ca gradul de pericol creste o data cu trecerea timpului, pentru ca sunt munitii vechi aflate intotdeauna in pericol de a exploda", a subliniat el. "Nu credem ca numarul soldatilor rusi chemati sa pazeasca depozitul este suficient. Este foarte usor, sa patrunda neaveniti", a conchis seful diplomatiei romane.

×
Subiecte în articol: externe