x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. Transnistria reacționează la anunțul Chișinăului privind achiziția de blindate

Cursa înarmării. Transnistria reacționează la anunțul Chișinăului privind achiziția de blindate

de Redacția Jurnalul    |    10 Ian 2023   •   17:45
Cursa înarmării. Transnistria reacționează la anunțul Chișinăului privind achiziția de blindate
Sursa foto: antena3CNN

Transnistria reacționează la anunțul Chișinăului privind achiziția de transportoare blindate Piranha, transmite Deschide.md.

"Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat şi constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună şi constructivă", spune Vitali Ignatiev, șeful diplomației transnistrene. 

Primele blindate de tip Piranha vor ajunge, miercuri, în capitala Republicii Moldova, livrate de Germania.

Un raport al Global FirePower care analizează 145 de armate la nivel mondial din punct de vedere militar, economic, demografic, politic, arată că Republica Moldova are a treia cea mai slabă forță armată din lume, situându-se pe locul 143. 

În schimb, Tiraspolul dispune de armamentul lăsat de fosta Armată a 14-a a URSS. Experți ucraineni au realizat o analiză în 2022 în care arătau că în Transnistria se află 1.600 de militari ruși din Grupul Operativ de Trupe  (GOTR), iar armata regională este alcătuită din 6.000 de soldați. Din armamentul lăsat de Armata a 14-a, separatiștii ar fi luat 13.00 de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartuşe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, 12.000 de grenade antitanc RPG-18, RPG-26, echipamente de comunicaţii, echipamente de inginerie, 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere. 

Regiunea separatistă Transnistria face parte din punct de vedere legal din Republica Moldova dar nu se mai supune administrației de la Chișinău în urma conflictului din 1992. 

 

×