x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria: Referendum pentru adoptarea noii Constituţii

Transnistria: Referendum pentru adoptarea noii Constituţii

23 Oct 2009   •   00:00

Transnistria ar putea organiza în ianuarie un referendum pentru adoptarea noii sale Constituţii, a anunţat vineri ministrul Justiţiei de la Tiraspol, Serghei Stepanov. "Noi propunem adoptarea noii Constituţii prin referendum. O dată probabilă pentru desfăşurarea acesteia ar putea fi sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor", citează Omega din declaraţia oficialului transnistrean.



Proiectul de lege privind modificarea Constituţiei transnistrene a fost adoptat de Consiliul Suprem al regiunii în primă lectură la 15 aprilie. Acesta presupune înlocuirea republicii prezidenţiale cu cea parlamentară. În acelaşi timp, proiectul de lege a provocat o reacţie negativă din partea lui Igor Smirnov şi a fost respins de reprezentanţii puterii executive a Transnistriei. Mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut dizolvarea Parlamentului pe motiv că acesta a devenit un mobil de declanşare a crizei politice. La 27 mai, iniţiativa legislativă a fost retrasă.

Totodată, la iniţiativa liderului transnistrean, a fost creată o comisie constituţională pentru pregătirea unei noi Constituţii în contextul armonizării sale cu legislaţia Rusiei. Potrivit proiectului noii Constituţii, preşedintele poate fi ales pe termen nelimitat, Parlamentul devine bicameral şi se înfiinţează funcţia de premier.

×
Subiecte în articol: externe