x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria respinge modificarea actualului format de menţinere a păcii

Transnistria respinge modificarea actualului format de menţinere a păcii

23 Oct 2009   •   00:00

Transnistria respinge drept premature propunerile comandanţilor moldoveni ai forţelor de menţinere a păcii privind reducerea numărului punctelor de control în zona de securitate situată de ambele părţi ale Nistrului, informează Kyiv Post. Conform unei declaraţii comune semnate de preşedinţii rus, transnistrean şi moldovean la 18 martie 2009, forţele de menţinere a păcii nu pot fi înlocuite cu o misiune civilă până când statutul Republicii Moldovene a Transnistriei nu este definitiv stabilit, a explicat copreşedintele transnistrean al Comisiei Unificate de Control, Oleg Beliakov.



"Dat fiind că de 17 ani este pace, dată fiind situaţia actuală în care cooperarea există nu doar între forţele de menţinere a păcii ci şi între autorităţile din domeniul aplicării legii ale ambelor părţi, există o oportunitate de optimizare a operaţiunii de menţinere a păcii. Astăzi nu mai este nevoie să existe două puncte de control pentru menţinerea păcii în acelaşi loc de ambele părţi" (ale Nistrului - n.red.), a declarat presei comandantul trupelor moldovene de menţinere a păcii, colonelul Aurel Fondos, la încheierea unui exerciţiu militar de două zile organizat de forţele de menţinere a păcii.

În prezent, este de neacceptat să discutăm despre modificarea formatului operaţiunilor de menţinere a păcii, a afirmat Oleg Beliakov, comentând declaraţiile politicienilor moldoveni care cer înlocuirea formatului operaţiunii de menţinere a păcii. Între timp, actualele acorduri semnate de liderii celor două republici nu se aplică, a spus el. "În momentul când acest mecanism este distrus, este inacceptabil să discutăm despre schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii," a afirmat Oleg Beliakov.

Modificarea formatului misiunii de menţinere a păcii "nu este o problemă de competenţa armatei şi nici chiar de cea a Comisiei Unificate de Control, acestea sunt aspecte care ţin de domeniul diplomatic şi politic", a mai spus Fondos.

×
Subiecte în articol: externe