Exercițiile militare efectuate de Rusia în Transnistria și recentul decret semnat de liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, sugerează că Vladimir Putin testează Occidentul pentru o viitoare mișcare agresivă.
Liderii din SUA și Europa trebuie să transmită mesajul că orice efort de a permanentiza ocupația rusă în Transnistria va fi considerat o încălcare a suveranității Republicii Moldova și va atrage sancțiuni, comentează publicația americană „The Wall Street Journal”. În această săptămână, se împlinesc 10 ani de la referendumul organizat de regimul pro-Kremlin de la Tiraspol, când 97,2% dintre locuitorii Transnistriei au cerut anexarea la Rusia. Pentru a marca acest moment, liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, a emis un decret în care cere anexarea completă, chiar dacă Moscova nu recunoaște oficial Transnistria ca „stat”, scrie publicația. De asemenea, el a anunțat crearea unui comitet însărcinat cu armonizarea legislației transnistrene cu cea rusă. „Până acum, Putin nu s-a pronunțat în legătură cu respectivul decret, deși este improbabil ca Șevciuk să fi emis documentul fără aprobarea Kremlinului. Media ruse sunt entuziasmate de ideea anexării Transnistriei, la fel și ideologii pro-Kremlin care consideră că orice parte a Europei unde se află o mână de vorbitori de limba rusă aparține țării mamă. Aproape o treime dintre cei 500.000 locuitori ai Transnistriei sunt etnici ruși'', notează „The Wall Street Journal”. În timp ce reacțiile la decretul de anexare au escaladat, Putin își arată mușchii în Transnistria.
În august, Moscova a lansat un exercițiu militar în teritoriul separatist, iar 400 de soldați ruși au participat la o aplicație militară în Transnistria, în 2015.
„Rusia se vede obligată să ia măsuri de răspuns, deoarece NATO își intensifică retorica agresivă” - Vladimir Putin