x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum arată acum primul bărbat căruia i s-a făcut un transplant de față

Cum arată acum primul bărbat căruia i s-a făcut un transplant de față

19 Oct 2012   •   18:43
Cum arată acum primul bărbat căruia i s-a făcut un transplant de față

La șapte luni după ce a trecut prin cea mai complexă operație de transplant de față de până acum, americanul de 37 de ani, Richard Lee Norris, spune că poate, în sfârșit, să iasă pe stradă fără ca lumea să se holbeze la el.

"Am trăit ultimii 15 ani ascunzându-mi fața cu o mască chirurgicală și ieșind din casă numai noaptea, când sunt mai puțini oameni pe străzi. Acum pot să ies fără ca lumea să se holbeze sau să comenteze înfățișarea mea”, spune Norris.

Bărbatul a fost împușcat în față, în 1997, pierzând bucăți bune din maxilar și mandibulă și rămânând fără buze și nas. Operația de acum șapte luni a durat 36 de ore, fiindu-i înlocuite maxilarul, mandibula, dinții, limba și pielea de la frunte până la gât.

"Oamenii obișnuiau să se holbeze la mine, din cauza desfigurării de care am suferit. Acum pot să merg printre oameni și nimeni nu se uită ciudat”, spune bărabtul.

Norris poate acum să zâmbească sau să-și exprime emoțiile cu ajutorul feței. Mușchii părții drepte a feței funcționează în proporție de 80%. Pe partea stângă în proporție de 40%. De asemenea, bărbatul poate acum să miroasă, să mânânce hrană solidă și să-i simtă gustul.

"Am beneficiat de terapie fizică și de ajutorul unui logoped. M-am descurcat foarte bine învățând să vorbesc din nou. În fiecare zi devin mai bun”, a mai spus Norris. 

×
Subiecte în articol: transplant fata richard norris