x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tratatul de la Lisabona / Preşedintele ceh critică forma şi garanţiile

Tratatul de la Lisabona / Preşedintele ceh critică forma şi garanţiile

20 Iun 2009   •   00:00

Preşedinte ceh, Vaclav Klaus, eurosceptic, a criticat 'cuadratura cercului', care, în opinia sa, caracterizează garanţiile acordate Republicii Irlanda de către Uniunea Europeană /UE/ în cadrul Tratatului de la Lisabona. 'Consider că aşa ceva este amuzant şi totodată nedemn', a declarat el într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Pravo, citat de Agerpres.



'Ştim că o cuadratură a cercului este imposibilă, dar este exact ceea ce ţările încearcă să facă. A spune că aceste concesii nu vor schimba cu nimic Tratatul de la Lisabona este stupid', a spus preşedintele a cărui ţară prezidează UE până la 30 iunie. Liderii europeni au aprobat vineri, la summitul de la Bruxelles, forma juridică şi garanţiile acordate Dublinului pentru a putea organiza un referendum. Forma adoptată la capătul unei dezbateri dure nu deschide calea unui nou proces de ratificare, potrivit preşedintelui ceh.


Garanţiile stipulează că Tratatul de la Lisabona nu va afecta cu nimic neutralitatea militară a Republicii Irlanda, nici interdicţia sa privind avortul şi nici regimul său fiscal care a făcut din această ţară 'un tigru celtic' până la venirea crizei economice. Şi că fiecare ţară îşi va păstra comisarul 'său' la Bruxelles.

Adversar înverşunat al Tratatului de la Lisabona, Klaus cere ca garanţiile să fie ratificate de parlamentul ceh. A fost nevoie de cel puţin o lună de dezbateri pentru ca deputaţii cehi şi apoi senatorii să adopte textul menit să reformeze instituţiile europene.

×
Subiecte în articol: externe