x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei zile de doliu in Macedonia

Trei zile de doliu in Macedonia

28 Feb 2004   •   00:00

Mii de macedoneni depun flori si aprind lumanari in fata sediului Presedintiei de la Skopje.

Guvernul a decretat trei zile de doliu national, iar steagurile au fost coborate in berna. Nu mai exista nici o urma de indoiala: presedintele Boris Traikovski, dat disparut luni dimineata, a murit intr-un accident de avion. Cabinetul prezidential si Autoritatea aeronautica bosniaca au confirmat ieri ca s-a dat de urma aeronavei prabusite in Bosnia, punand capat definitiv sperantelor, oricat de putine, ca Traikovski ar fi inca in viata. "Toate cadavrele se afla in epava avionului. Nici unul dintre cei noua pasageri nu a supravietuit", a anuntat un responsabil al Autoritatii.

ZONA MINATA. Echipele politiei bosniace si ale trupelor de mentinere a pacii au gasit ramasitele aeronavei prezidentiale ieri dimineata. Indiciile despre locatia precisa a epavei carbonizate au venit de la pilotii elicopterelor care au survolat ore in sir zona. Avionul s-a prabusit in regiunea Rotimlia, la 20 de kilometri de orasul Mostar, unde Traikovski si delegatia sa erau asteptati luni, pentru o conferinta internationala.
Operatiunea de recuperare a cadavrelor si a epavei se anunta si mai dificila decat cautarile. Zona este impanzita de mine, ramase din timpul razboiului din 1992-1995.

PROEUROPEAN. Boris Traikovski era presedintele Macedoniei din 1999. Se impusese prin politica sa proeuropeana si de sustinator al tolerantei etnice intr-o tara chinuita de lupta dintre fortele guvernamentale si gherila albaneza. Acum, functia suprema in stat va fi indeplinita de presedintele Parlamentului de la Skopje, Liubco Iordanovski, pana la alegerile care vor avea loc peste aproximativ 40 de zile.
( IRINA CRISTEA )

×
Subiecte în articol: externe