x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tribunal britanic: Londra a permis ilegal exportul de arme spre Arabia Saudită

Tribunal britanic: Londra a permis ilegal exportul de arme spre Arabia Saudită

20 Iun 2019   •   14:31
Tribunal britanic: Londra a permis ilegal exportul de arme spre Arabia Saudită

Un tribunal britanic a decis joi că guvernul a acţionat ilegal când a permis exporturi de arme britanice către Arabia Saudită putând fi utilizate în conflictul din Yemen, informează Reuters.
"Curtea de Apel a concluzionat că procesul de luare a deciziilor de către guvern a fost greşit", a declarat judecătorul în timp ce pronunţa hotărârea.
El a adăugat că guvernul "nu a făcut evaluări în legătură cu încălcarea în trecut a dreptului internaţional umanitar de către coaliţia condusă de saudiţi în conflictul din Yemen".
"Decizia de astăzi a instanţei nu înseamnă că licenţele de export de armament către Arabia Saudită trebuie suspendate imediat", a notat el.
"Aceasta înseamnă că guvernul britanic trebuie să reconsidere chestiunea, trebuie să facă evaluările necesare în legătură cu episoade de îngrijorare în trecut, chiar dacă în unele cazuri nu se va putea ajunge la o concluzie".
Cazul a fost adus în faţa instanţei de Campania Împotriva Comerţului cu Arme vizând guvernul britanic.
La rândul său, guvernul britanic a anunţat joi că va face recurs, adaugă Reuters. 
"Această hotărâre nu se referă la faptul dacă deciziile au fost bune sau greşite, ci dacă procesul în luarea acestor decizii a fost corect", a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului Comerţului într-un comunicat.
"Nu suntem de acord cu hotărârea şi vom căuta să obţinem permisiunea de a face recurs", a adăugat ea. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: arabia saudita