x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trimisul lui Obama, singur pe aeroport

Trimisul lui Obama, singur pe aeroport

de Adriana Duţulescu    |    22 Oct 2009   •   00:00

Impoliteţe românească faţă de adjunctul lui Obama: vicepreşedintele SUA a fost aşteptat la aeroport doar de un secretar de stat la MAE.

Vicepreşedintele Americii, Joe Biden, a intrat în contact cu haosul politic de la Bucureşti încă de la aterizarea pe Aeroportul Otopeni, unde numărul 2 al Administraţiei SUA a fost întâmpinat doar de ambasadorul ţării sale, Mark Gitenstein, şi de un secretar de stat de la MAE, Bogdan Aurescu.

Absenţa unui demnitar de rang cel puţin egal de la întâmpinarea vicepreşedintelui american poate fi considerată cel puţin o impoliteţe a autorităţilor române faţă de înaltul demnitar al SUA.

Surse oficiale din MAE au declarat pentru Jurnalul Naţional că acesta ar fi trebuit să fie aşteptat la aeroport cel puţin de ministrul de Externe al României şi de un vicepremier, echivalent al funcţiei sale în Administraţia americană. Sursele citate susţin că aceste coordonate fuseseră de altfel stabilite cu partea americană atunci când a fost negociată la nivel diplomatic vizita lui Joe Biden în România.

Cum se ştie, la Bucureşti vicepremier nu mai există, iar ministrul interimar de Externe, Cătălin Predoiu, avea miercuri seară alte preocupări, trimiţându-l la ceremonia de întâmpinare pe secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Contactat de Jurnalul Naţional, acesta a a explicat, foarte iritat, că "de obicei, tipicul protocolului spune că un secretar de stat de la MAE  merge la aeroport". "Şi când a fost vizita preşedintelui Poloniei, săptămâna trecută, a fost tot un secretar de stat", a explicat Bogdan Aurescu, uitând să precizeze că şeful statului polonez a fost întâmpinat de el însuşi tot din cauză că România nu are în acest moment un ministru de Externe.

Fostul şef al diplomaţiei româneşti, senatorul PNL Teodor Meleşcanu, a declarat însă pentru Jurnalul Naţional că demnitarii de la Bucureşti au săvârşit "cel puţin o impoliteţe gravă" la adresa vicepreşedintelui american.

"A fost o impoliteţe gravă şi o recunoaştere a instabilităţii politice. S-a încălcat protocolul diplomatic, pentru că, fiind o vizită de acest nivel, primirea oficială s-a făcut la Cotroceni cu gardă de onoare şi onor militar, deci la aeroport trebuia să fie prezent minimum ministrul de Externe şi un reprezentant al Preşedinţiei, şeful staff-ului prezidenţial sau măcar consilierul pe probleme de politică externă", a spus fostul ministru de Externe.

"E clar că nu s-a respectat protocolul", a arătat Meleşcanu, argumentând că este o situaţie destul de delicată provocată şi de faptul că ministrul de Externe interimar, Cătălin Predoiu, care asigură la MAE doar "semnarea de hârtii", "nu poate asigura o discuţie cu un înalt demnitar precum vicepreşedintele SUA".

×
Subiecte în articol: externe