x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trimiterea de militari americani în Haiti nu afectează detaşarea de trupe în Afganistan

Trimiterea de militari americani în Haiti nu afectează detaşarea de trupe în Afganistan

22 Ian 2010   •   00:00

Trimiterea a numeroşi militari americani în Haiti în urma cutremurului din 12 ianuarie nu "a avut pentru moment un impact" asupra detaşării de trupe în Afganistan, a declarat joi generalul David Petraeus, comandantul forţelor americane din Irak şi Afganistan, relatează AFP.



"Practic, toate forţele combatante vor fi la faţa locului până la sfârşitul lui august", a afirmat generalul, care s-a exprimat la invitaţia CSIS, un centru de reflexie de la Washington. Preşedintele Barack Obama a anunţat la sfârşitul lui 2009 suplimentarea până în vară a efectivelor din Afganistan cu 30.000 de militari, pe lângă cei 113.000 de militari ai forţelor internaţionale deja prezenţi la faţa locului.

"Practic, cei 30.000 (de militari) vor fi pe front" la timp, a afirmat generalul Petraeus. Dar "analizăm cu atenţie aceste lucruri deoarece furnizăm resurse Guvernului haitian", a amintit acesta, citat de Agerpres. "Până în prezent, nu a avut loc nici un impact de nici un fel" asupra detaşării de trupe în Afganistan, "cu excepţia întârzierii unui avion" care i-a transportat în Haiti pe militarii însărcinaţi săptămâna trecută cu preluarea controlului aeroportului din Port-au-Prince.

Şeful Statului Major Interarme, amiralul Michael Mullen, a decis să redirecţioneze în Haiti 4.000 de militari care trebuia să fie iniţial trimişi în Europa şi în Orientul Mijlociu, dar aceşti militari "nu trebuia trimişi în Irak sau în Afganistan", a precizat generalul Petraeus.

Odată cu sosirea celor 4.000 de militari în Haiti, prevăzută sâmbătă, numărul acestora va ajunge la 15.000.

Trimiterea de trupe în Haiti, decisă de preşedintele Barack Obama, "nu a avut pentru moment consecinţe asupra (situaţiei) din Afganistan şi din Irak", "dar evident, acest lucru provoacă tensiuni" în disponibilitatea trupelor, declarase miercuri un oficial militar.

×
Subiecte în articol: externe