Adopţiile copiilor ruşi de către familiile americane au fost sistate până la încheierea unui acord între Rusia şi SUA, care să prevadă un mecanism de monitorizare a acestor minori pentru a nu se mai întâmpla tragedii.
Anunţul a fost făcut, într-o conferinţă de presă, joi, la Moscova, de purtătorul de cuvânt al MAE rus, Andrei Nesterenko, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
VISUL AMERICAN DEVINE TRAGEDIE
Decizia răspunde indignării naţionale stârnite în Rusia de alungarea unui copil adoptat. Declaraţia a survenit după ce un micuţ de şapte ani, Artem Saveliev, a fost trimis singur cu avionul din SUA înapoi în Rusia. Artiom, cum i se mai spune copilului, avea un rucsac cu haine, paşaportul rusesc cu viza pentru SUA şi un bileţel în care părinţii adoptivi anunţau că renunţă la adopţie.
Băieţelul se află acum într-un spital din Moscova, medicii relatând că nu au găsit nimic anormal în starea copilului.
La numai şase luni de la adoptarea micuţului, Torry Hansen scria că acesta era violent, instabil, "psihopatic" şi că ea a fost înşelată de salariaţii de la orfelinatul rusesc în privinţa stării de sănătate a minorului.
Cazul micuţului trimis cu atâta sânge rece înapoi a indignat opinia publică din Rusia, dar şi Kremlinul, preşedintele Dmitri Medvedev calificând gestul părinţilor adoptivi cel puţin imoral. De când a sosit la Moscova, multe familii ruse s-au oferit să îl adopte pe micuţul Artiom.
În Rusia, peste un milion de copii se află în orfelinate, mulţi dintre ei având totuşi părinţi, dar aceştia au fost decăzuţi din drepturi.
Anul trecut, americanii au adoptat 1.586 de copii din Rusia. Din 1996, peste 10 astfel de copii au fost omorâţi de părinţii adoptivi din SUA, cazurile stârnind de fiecare dată un val de indignare în opinia publică din Rusia.
Săptămâna trecută, şeful camerei superioare a parlamentului rus a cerut instituirea unui moratoriu în privinţa adopţiilor.