x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TRIUMVIRATUL CLINTON-GATES-JONES / Obama alege trei oameni-cheie

TRIUMVIRATUL CLINTON-GATES-JONES / Obama alege trei oameni-cheie

de Mihaela Matachita    |    02 Dec 2008   •   00:00
TRIUMVIRATUL CLINTON-GATES-JONES / Obama alege trei oameni-cheie

Barack Obama, preşedintele american ales, a nominalizat trei membri-cheie ai administraţiei sale, anume Hillary Clinton, la Departamentul de Stat, Robert Gates, la Pentagon, şi Jim Jones, la Securitatea Naţională.



Senatorul republican John Warner, membru al Comisiei pentru Apărare, a salutat, printr-un comunicat emis chiar înainte de prezentarea oficială de luni, nominalizarea celor trei în cadrul echipei de securitate a administraţiei Obama: "Triumviratul Gates, Clinton şi Jones care va conduce «echipa naţională pentru securitate» se bucură de foarte multă încredere pe plan intern şi extern".

ENERGICĂ ŞI INTELIGENTĂ
Hillary Clinton (61 de ani), senatoare de New York şi soţia ex-preşedintelui american Bill Clinton, a fost marea rivală a lui Obama la învestirea din partea Partidului Democrat drept candidat în alegerile pentru preşedinţia SUA. Nominalizarea ei trebuie aprobată de Senat. Senatoarea de New York va fi a treia femeie din istoria SUA care va ocupa acest post prestigios, după Madeleine Albright, sub preşedinţia lui Bill Clinton, şi Condoleezza Rice, în mandatul lui George W. Bush. Fostul preşedinte Bill Clinton a acceptat să dezvăluie numele a peste 200.000 de donatori ai fundaţiei sale pentru a-i permite soţiei sale să devină secretar de Stat. Hillary Clinton a criticat în timpul campaniei "naivitatea" rivalului său Barack Obama în politica externă, în special dorinţa sa de dialog cu Iranul. Condoleezza Rice a apreciat luni, înainte de nominalizarea oficială, că Hillary Clinton "va aduce enorm de multă energie, inteligenţă şi cunoştinţe" în acest post.

SPECIALISTUL PRAGMATIC

Obama a propus ca actualul secretar al Apărării, Robert Gates (65 de ani), să fie menţinut în funcţie. Este pentru prima oară când un secretar al Apărării e păstrat de la o administraţie de o anumită culoare politică la alta. Nominalizarea sa nu are nevoie de aprobarea Senatului, fiind unanim apreciat în rândurile clasei politice americane. AFP, citând "mai multe mass-media" americane, preciza că Gates (65 de ani) va ocupa această funcţie temporar, urmând să îi cedeze locul fostului secretar al Marinei, Richard Danzig, în prezent consilier militar al lui Obama.

Fost director al CIA, Gates i-a succedat la sfârşitul lui 2006 controversatului Donald Rumsfeld, pentru a implementa strategia de suplimentare cu circa 30.000 a numărului militarilor din Irak la începutul lui 2007. Decisă de preşedintele George W. Bush, suplimentarea a contribuit la ameliorarea situaţiei din Irak. La doi ani după sosirea sa la Pentagon şi după o lungă carieră în serviciile de informaţii, acest specialist pe probleme legate de Uniunea Sovietică va fi însărcinat cu supravegherea schimbării priorităţii militare în curs, în favoarea Afganistanului, decretat "front al războiului împotriva terorismului" de către Obama. Pragmatic şi apreciat de ambele tabere politice din SUA, Gates împărtăşeşte voinţa preşedintelui ales de a trimite întăriri în Afganistan şi de a închide închisoarea de la Guantanamo.

El va avea sarcina de a pune în practică promisiunea democraţilor de retragere a trupelor din Irak, dar este foarte prudent faţă de dorinţa lui Barack Obama pentru o retragere în termen de 16 luni.

EXPERTUL MILITAR

James Jones (64 de ani), a cărui nominalizare în postul de consilier pentru securitate naţională trebuie să fie confirmată de Senat, este un fost comandant al forţelor NATO în Europa, reputat pentru experienţa şi fineţea spiritului militar şi politic.

Numit acum un an emisar special pentru securitate în Orientul Mijlociu de secretarul de Stat Condoleezza Rice, generalul cu patru stele a fost primul ofiţer de puşcaşi marini care a preluat comanda forţelor Alianţei Nord-Atlantice în Europa, în 2003. Înainte de a lucra pentru administraţia Bush, a fost asistent militar al fostului secretar al Apărării William Cohen, în mandatul lui Bill Clinton. Potrivit Newsweek, James (Jim) Jones "nu este doar respectat în SUA, el a fost un comandant NATO foarte popular în rândul europenilor, ceea ce este rar". Alegerea lui "arată că Obama vrea pe cineva la Casa Albă care să fie foarte implicat în cele două mari probleme, Irakul şi Afganistanul".

×
Subiecte în articol: externe obama clinton