x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Triumviratul Europei

Triumviratul Europei

19 Feb 2004   •   00:00

Liderii Frantei, Germaniei si Marii Britanii pun la cale soarta UE.

Uniunea Europeana se indreapta spre un triumvirat. Cel putin asta este temerea celor mai multe state din Uniune, dupa ce liderii Germaniei, Frantei si Marii Britanii s-au intalnit la Berlin pentru "discutii informale". IRINA CRISTEA

Cancelarul german Gerhard Schroder a avut ieri musafiri de seama: presedintele Frantei, Jacques Chirac, si premierul britanic, Tony Blair, fiecare cu cate un alai de ministri. Mai-marii europeni nu s-au intalnit insa la un ceai sau pentru a schimba impresii despre vreme. Reuniunea lor ar putea schimba, spun comentatorii straini, destinele Europei, spre nemultumirea celorlalte state din Uniunea Europeana.

SOLUTII. Agenda intalnirii include discutii despre provocarile economice carora UE trebuie sa le faca fata, precum si despre reformele necesare pentru asimilarea celor 10 state care se alatura blocului european la 1 mai. Ei vor incerca sa gaseasca solutii pentru o cat mai buna functionare a Europei cu 25 de membri. Un subiect de interes va fi propunerea germana de creare a unui post de "supercomisar european", care sa supervizeze piata interna, industria si problemele sociale din Uniune.

CRITICII. Italia, Spania, Polonia, Estonia, Portugalia sau Olanda au criticat ideea unei astfel de reuniuni, acuza nd cele trei puteri europene ca incearca sa formeze un directorat care sa conduca Europa. Cel mai virulent a fost premierul italian, Silvio Berlusconi. El a calificat gestul celor trei drept "o porcarie". "Fiecare e liber sa se intalneasca cu cine vrea. Atentie, insa! Nimeni din Europa nu are de gand sa devina un cetatean de mana a doua. Europa are 25 de membri, nu doar 3", a declarat Berlusconi pentru BBC.

"SAMBURELE". Ca Germania si Franta se considera "samburele Europei" nu este o noutate. Cele doua tari, care reprezinta motorul economiei Uniunii, si-au creat o alianta aparent indestructibila, mai ales dupa ce au facut, impreuna, front comun impotriva presedintelui SUA, George W. Bush, si a planurilor sale de razboi in Irak. Acum insa, alaturi de Marea Britanie, Chirac si Schr.der spera sa coopereze in asa fel incat sa-si apere reciproc interesele politice si, mai ales, economice si sa transforme Europa in zona cu cea mai competitiva economie din lume.

Racaielile dintre prieteni Preocupati de hotararile ce vor fi luate in cursul intalnirii, analistii europeni sunt, deopotriva, curiosi de cum se vor intelege Schr.der, Chirac si Blair, care, anul trecut pe vremea aceasta, nu erau deloc in cele mai bune relatii. Conflictul politic starnit de decizia lui Blair de a se alia cu SUA impotriva Irakului a devenit unul personal intre premierul britanic si presedintele francez. La sfarsitul unei intruniri, Chirac s-a plans ca Blair i-a vorbit foarte nepoliticos. Apoi, lucrurile au fost gata sa degenereze intr-un scandal diplomatic dupa ce presedintele Frantei i-a trimis premierului britanic o sticla de vin. Nici intre Gerhard Schr.der si Jacques Chirac relatia n-a fost mereu buna. Mai intai, Schr.der s-a suparat pe Chirac pentru ca l-a decorat pe rivalul sau de pe scena politica de la Berlin, iar Chirac s-a ofuscat de fiecare data cand cancelarul a avut discutii prietenesti cu Blair.

×
Subiecte în articol: externe chirac