x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, agresor sexual cu acte în regulă. Cum va afecta verdictul alegerile pentru Casa Albă

Trump, agresor sexual cu acte în regulă. Cum va afecta verdictul alegerile pentru Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    11 Mai 2023   •   07:00
Trump, agresor sexual cu acte în regulă. Cum va afecta verdictul alegerile pentru Casa Albă

Din punctul de vedere al legii, Donald Trump tocmai a devenit „agresor sexual”, după ce un juriu din New York a decis că fostul președinte american a abuzat-o sexual pe scriitoarea E. Jean Caroll într-un magazin de lux, în anul 1996, și apoi a defăimat-o, numind-o „mincinoasă”. Singurul lucru mai șocant decât acest verdict este pasivitatea cu care vestea a fost primită de americani. Scandalurile provocate pe bandă rulantă au devenit o armă în mâna lui Trump, care a reușit să banalizeze și chiar să folosească în favoarea lui controverse ce i-ar îngropa rapid și definitiv pe alți politicieni din SUA.  

Unul dintre marile mistere ale președinției americane a lui Donald Trump a fost absența unui scandal sexual major. Miliardarul căsătorit de trei ori, care s-a lăudat la „Access Hollywood” că femeile îl lasă „să le apuce de locurile intime”, părea capabil să comită orice abuz de putere, cu excepția celui care a fost aproape să pună capăt președinției lui Bill Clinton.

Cu toate acestea, efortul lui Trump de a recâștiga Casa Albă, acum, când nu mai este președinte, se confruntă, începând de marți, cu o realitate diferită: miliardarul tocmai a fost catalogat, din punct de vedere legal, drept agresor sexual.

Decizia juriului federal din Manhattan este un moment de răscruce pentru un bărbat care a fost acuzat anterior, de peste douăzeci de femei, de comportament sexual neadecvat sau agresiune sexuală, dar care nu s-a confruntat cu consecințe juridice. De asemenea, verdictul se poate dovedi unul devastator pentru favoritul republican în cursa pentru Casa Albă, din 2024.

Cu toate acestea, poate mai șocantă decât verdictul este pasivitatea de care a dat dovadă lumea politică de la Washington, după aflarea veștii. 

Cu o excepție, republicanii au evitat să-i ceară lui Trump, fie și indirect, să nu mai candideze în alegerile primare pentru desemnarea candidatului la prezidențialele de anul viitor. Cu toate acestea, unii dintre aceștia, critici ai fostului președinte, au început să pună întrebări asupra viabilității unei astfel de candidaturi din partea Partidului Republican. Fără îndoială, aceste întrebări se vor afla în centrul următoarelor alegeri generale și vor putea fi exploatate și de adversarii democrați, în cazul în care Trump va candida. 

Bagatelizarea anormalului. Mașinăria de scandaluri

Primele reacții la verdictul fără precedent de marți, prin care un fost președinte și actual candidat la Casa Albă a fost găsit vinovat de abuz sexual, nu au sugerat că poziția lui Trump ca favorit pentru nominalizarea republicană este amenințată în viitorul apropiat.

Pentru majoritatea candidaților din istoria modernă a SUA, un verdict precum cel dat de juriul din New York ar fi creat o problemă insurmontabilă. De altfel, mulți candidați la Casa Albă au ieșit din cursa prezidențială pentru mai puțin. 

Trump a pledat nevinovat într-un caz penal separat - care implică plata unei sume de bani către o vedetă de filme pentru adulți din New York, în schimbul tăcerii acesteia - și se confruntă acum cu o serie de amenințări legale. El așteaptă să vadă dacă va fi pus sub acuzare în anchete separate privind încercarea sa de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 și păstrarea unor documente clasificate. 

Cu toate acestea, faptul că Trump nu pare să renunțe la nominalizarea republicană - și nimeni din propria formațiune politică nu pare să-l oblige să facă asta - arată dominația sa asupra Partidului Republican și modul în care a redefinit principiile de etică și moralitate în viața publică.

Nici în mass-media nu există așteptări în legătură cu o eventuală retragere a candidaturii lui Trump sau, și mai mult, a unei ieșiri a acestuia de pe scena politică. De-a lungul timpului, miliardarul american a reușit să bagatelizeze toate scandalurile provocate de el, iar capacitatea sa unică de a rezista unor controverse care i-ar îngropa pe alți politicieni este acum considerată de la sine înțeleasă. De altfel, site-ul Axios remarca recent: „Arma ciudată a lui Trump sunt veștile proaste”.

Așa se face că, în ciuda a două destituiri și a unei acuzații penale, Trump îl devansează pe Joe Biden cu șapte puncte într-un sondaj „Washington Post-ABC News” publicat în weekend. Mai mult, în mod surprinzător, 18% dintre respondenții care cred că Trump ar trebui arestat îl preferă totuși pe acesta în locul actualului președinte.

În acest context, pare puțin probabil ca verdictul de marți să aibă un impact asupra susținătorilor de bază ai lui Trump, care consideră că problemele sale juridice fac parte dintr-un efort concertat al adversarilor de a-l submina. El a scris deja pe platforma sa „Truth Social”: „Acest verdict este o rușine - O continuare a celei mai mari vânători de vrăjitoare din toate timpurile!”.

Efectul politic al verdictului pe termen imediat

Deocamdată, nimeni nu poate ști cum îi va influența verdictul de marți pe alegătorii din scrutinul primar al Partidului Republican, de la începutul anului viitor, sau rezultatul alegerilor naționale, desfășurate peste 18 luni. 

Întrucât procesul a fost de natură civilă și nu penală, Trump nu se va confrunta cu o condamnare sau cu pedeapsa cu închisoarea. În plus, cel mai probabil, alte posibile scandaluri legate de Trump - dacă acesta va fi nominalizat - și de Biden vor izbucni și vor modela campania de anul viitor, atunci când acest verdict va deveni o simplă amintire.

Cu toate acestea, reverberațiile politice imediate ale cazului Carroll se manifestă deja în cursa prezidențială republicană și printre figurile-cheie ale Partidului Republican din Washington.

Până în prezent, majoritatea rivalilor sau a potențialilor dușmani ai lui Trump în competiția pentru nominalizarea republicană au păstrat tăcerea. Lipsa de reacție subliniază modul în care aspiranții la alegerile din 2024 se străduiesc să își definească profilul ca alternativă la Trump, încercând, în același timp, să evite să îi înfurie pe susținătorii fostului președinte. 

Nu a apărut încă nicio declarație din partea fostului guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, sau a potențialului candidat la Casa Albă, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. În timp ce există un sentiment clar de epuizare în rândul unor republicani, din cauza scandalurilor nesfârșite și a vulnerabilităților politice personale ale lui Trump, cei care și-au exprimat această nemulțumire nu se află în sondaje nici pe departe în apropierea fostului președinte, dacă candidează.

Fostul guvernator al Arkansasului Asa Hutchinson - care a obținut 1% într-un sondaj recent al „Washington Post/ABC News” realizat în rândul republicanilor și al independenților cu înclinații spre Partidul Republican - a rupt rândurile, condamnându-l pe Trump fără echivoc. 

El a declarat că sistemul de jurați este sacrosanct, că jurații din acest caz au pronunțat o hotărâre care înseamnă faptul că Trump nu este apt să fie președinte, iar republicanii ar trebui să ia în considerare implicațiile electorale de a avea un astfel de candidat în fruntea listei lor.

„Acord respect pentru ceea ce constată jurații. În general, aceștia au dreptate!”, a spus Hutchinson, argumentând că a avea un președinte care a fost găsit responsabil de abuzuri sexuale ar contrazice valorile fundamentale ale SUA. El a spus că America se remarcă prin sistemele sale de jurizare și de justiție. „Haideți să nu le subminăm și să nu le disprețuim!”, a cerut el.

Cu toate acestea, Hutchinson este considerat un outsider. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a evitat să comenteze verdictul, după ce a părăsit marți discuțiile despre criza datoriilor de la Casa Albă. Republicanul californian i-a ținut însă partea lui Trump, subliniind că fostul președinte a negat că ar fi comis vreo infracțiune.

Senatorul republican Lindsey Graham din Carolina de Sud, un susținător fervent al lui Trump, a amplificat afirmațiile fostului președinte, potrivit cărora nu poate avea un proces corect în Manhattan. „Cred că sistemul judiciar din New York a luat-o razna atunci când vine vorba despre Donald Trump”, a declarat Graham.

La rândul lui, unul dintre cei mai importanți contestatari ai lui Trump, senatorul de Utah Mitt Romney, a ieșit la rampă. El a remarcat că juriul l-a găsit pe Trump responsabil pentru abuz sexual „și a acordat 5 milioane de dolari persoanei care a fost prejudiciată”. Candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2012 a adăugat: „Sper ca juriul poporului american să ajungă la aceeași concluzie despre Donald Trump!”.

Concomitent, Kevin Cramer, senator republican de Dakota de Nord, care în martie a subliniat că punerea sub acuzare a lui Trump în cazul banilor tăinuiți nu echivalează cu o condamnare, și-a exprimat o anumită îngrijorare cu privire la evoluțiile de marți.

„Este foarte grav. Dar cred că, din punct de vedere politic, este mai puțin interesant pentru oamenii din afara Washingtonului, decât este în interiorul acestor ziduri sau la Capitoliu”, a spus el.

„Aș prefera mai degrabă să am un președinte care nu are această istorie, dar, în același timp, la un moment dat, va exista o alegere binară și atunci o vom face”, a afirmat Kramer. 

Impactul asupra femeilor și a alegătorilor oscilanți

Verdictul unanim de marți ar putea să adâncească însă vulnerabilitatea lui Trump în grupurile-cheie de votanți, inclusiv ale femeilor, din rândul cărora republicanii trebuie să obțină cât mai multe voturi pentru a recâștiga Casa Albă.

Nu este nici pe departe prima dată când au fost create dezbateri asupra percepției lui Trump în privința femeilor, la modul în care acest lucru ar putea să-i descurajeze pe unii alegători. Dezbaterea de acum este dacă de data aceasta este vorba despre altceva.

Întrebată de Jake Tapper de la CNN dacă verdictul din New York ar trebui să îl descalifice pe Trump din postura de candidat republican, fostul director de comunicare al lui Trump de la Casa Albă, Alyssa Farah Griffin, a spus: „Cred că răspunsul este: ar trebui!”.

„Aceasta este una dintre numeroasele premiere din istorie pe care Donald Trump a reușit să le realizeze, atingând un nou minim”, a adăugat Griffin, acum comentator politic la CNN. Ea a subliniat că, după apariția în 2016 a celebrei casete „Access Hollywood” - în care Trump se lăuda că vedetele puteau să atingă organele genitale ale femeilor fără să aibă probleme - mulți republicani și-au făcut griji în legătură cu caracterul său. Acum, a precizat ea, aceste îngrijorări au fost validate de un juriu care l-a găsit pe Trump responsabil de abuz sexual. „Ca republicani, nu ne putem permite să ne prezentăm cu acest om, dacă vrem să câștigăm cu adevărat, deoarece femeile nu vor vota de el”, a spus ea. 

Senatorul Bill Cassidy, un republican din Louisiana care l-a criticat pe Trump în trecut, a declarat: „Bineînțeles că verdictul creează îngrijorare. Cum ar putea să nu creeze îngrijorare?”. Dar, a adăugat el, este la latitudinea alegătorilor să decidă dacă acest lucru ar trebui să îl descalifice.

Șeful minorității din Senat, John Thune, al doilea republican ca importanță în Senat, a declarat că nu crede că verdictul va afecta baza lui Trump, dar i-ar putea influența pe unii alegători oscilanți, care sunt esențiali pentru alegerile generale.

Această realitate este în mare parte o consecință a faptului că Trump și discipolii săi conservatori din mass-media au făcut o treabă extrem de eficientă, de delegitimare în ochii susținătorilor fostului președinte, a oricărei instituții care îl trage la răspundere, inclusiv a instanțelor.

De altfel, legătura lui Trump cu alegătorii săi este una pur emoțională. Susținătorii săi se bucură de refuzul său de a trăi după regulile percepute drept cerințele elitelor administrației rigide sau chiar ale statului de drept. Iar afirmațiile lui Trump, potrivit cărora acesta a devenit o victimă a democraților care au transformat sistemul juridic într-o armă, se află în centrul campaniei electorale a fostului lider de la Casa Albă.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

×