x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump aruncă la coș Alianța Nord-Atlantică

Trump aruncă la coș Alianța Nord-Atlantică

de Şerban Mihăilă    |    22 Iul 2016   •   12:54
Trump aruncă la coș Alianța Nord-Atlantică
Sursa foto: Carolyn Kaster/AP

În cazul în care candidatul republican, Donald Trump, câștigă cursa pentru Casa Albă, Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, cea mai importantă clauză a cartei fondatoare a NATO, poate deveni istorie. Articolul 5 prevede că un atac împotriva unuia dintre aliați este considerat un atac împotriva tuturor și va declanșa un răspuns în forță contra statului agresor din partea membrilor NATO.

Dacă aliații europeni ai americanilor vor fi atacați de Rusia, iar miliardarul Trump va fi ales președinte al SUA, țările membre ale Alianței Nord-Atlantice ar putea rămâne singure în fața tancurilor și rachetelor trimise de Moscova.  Întrebat de “The New York Times” cum ar reacționa în cazul în care Rusia ar ataca statele baltice - cele mai noi membre ale Alianței - Trump a răspuns, fără ezitare, că s-ar decide asupra trimiterii unui sprijin militar, numai după ce ar examina dacă țările respective “și-au îndeplinit obligațiile față de noi”. În timpul aceluiași interviu, candidatul republican a spus că, în calitate de președinte, ar reevalua actualele angajamente de securitate ale Statelor Unite față de ceilalți membri ai NATO și, din rațiuni economice, ar retrage trupele americane amplasate în prezent în diferite părți ale lumii. “Cheltuim o avere pe armată și pierdem 800 de miliarde de dolari (…) Nu mi se pare un lucru foarte inteligent”, a spus Trump. El a reluat apoi aria naționalistă, promovată cu obstinație pe întreaga durată a campaniei sale, afirmând că îi va obliga pe aliați să împartă costurile de apărare acoperite timp de decenii de SUA, că va anula tratate vechi pe care le consideră nefavorabile și va redefini definiția parteneriatului cu SUA. Donald Trump a precizat că restul lumii va învăța să se adapteze la noua sa abordare. "Aș prefera să pot continua" acordurile existente, a spus candidatul republican, dar numai dacă aliații nu vor mai profita de ceea ce el crede că a fost o perioadă de generozitate a Americii, pe care nu o mai consideră sustenabilă în prezent. Anticipând discursul său de ieri seară, din cadrul Convenției Partidului Republican, Trump a subliniat că va promova tema “America în primul rând”, sloganul său din ultimele luni, fiind dispus să renunțe la Acordul Comercial de Liber Schimb cu Mexic și Canada dacă nu va putea negocia obținerea unor condiții mai bune.

Politică externă rentabilă

Donald Trump a mai declarat că abordarea sa în relația cu aliații și adversarii SUA este radical diferită de tradiția Partidului Republican, ai cărui candidați au ales, aproape fără excepție, de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, o abordare internaționalistă în care America este garantul păcii și “națiunea indispensabilă”. El a definit interesele globale ale Americii în termeni pur financiari. În aceste condiții, ipostazele Americii de garant al păcii, de sursă de descurajare nucleară în fața unor adversari precum Coreea de Nord sau de susținătoare a drepturilor omului au fost reduse la calculul beneficiilor economice pentru Statele Unite.

BURTIERĂ

“SUA trebuie să-și curețe mizeria din ogradă”, înainte de a da lecții altor state, a spus Trump. “Uitați-vă ce se întâmplă la noi. Cum să mai ținem predici altora, când avem oameni care împușcă polițiști cu sânge rece?”, a precizat miliardarul.

×
Subiecte în articol: donald trump