x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump își bagă nasul în Europa: Elon Musk sare în sprijinul extremiștilor de dreapta din Germania

Trump își bagă nasul în Europa: Elon Musk sare în sprijinul extremiștilor de dreapta din Germania

de Şerban Mihăilă    |    30 Dec 2024   •   07:20
Trump își bagă nasul în Europa: Elon Musk sare în sprijinul extremiștilor de dreapta din Germania
Sursa foto: Hepta

Devenit un consilier de nelipsit din anturajul viitorului lider de la Casa Albă, cel mai bogat om al planetei a scris un articol de opinie pentru un prestigios ziar german, în care susține partidul de extremă dreapta „Alianța pentru Germania” (AfD). Elon Musk inflamează spiritele la Berlin, cu doar două luni înaintea alegerilor anticipate și susține că are acest drept, datorită „investițiilor sale semnificative” din Germania.

Cel mai activ și vocal dintre colaboratorii lui Donald Trump, Elon Musk a făcut un nou demers public care șochează, continuându-și campania de susținere a extremismului de dreapta promovat de AfD. 

Miliardarul american a publicat editorialul de sprijin în ediția de duminică a ziarului german „Die Welt”, determinându-l pe editorul de comentarii să demisioneze, în semn de protest.

Comentariul în limba germană a fost lansat online încă de sâmbătă, înainte de a fi publicat duminică în ziarul emblematic al grupului media „Axel Springer”, care deține și site-ul american de știri „Politico”.

Musk folosește un limbaj populist pentru a încerca să nege tendința extremistă a AfD, într-un editorial care dezvoltă postarea lui de pe platforma sa de social media, X, unde a scris, săptămâna trecută, că „doar AfD poate salva Germania”.

„Portretizarea AfD ca formațiune extremistă de dreapta este în mod clar falsă, având în vedere că Alice Weidel, lidera partidului, are o parteneră de același sex din Sri Lanka! Vi se pare că seamănă cu Hitler? Să fim serioși!”, scrie Musk în articolul său de opinie.

Începând din 2021, agenția de informații interne a Germaniei a clasificat AfD, la nivel național, drept „entitate suspectă de extremism”.

AfD a adoptat o poziție virulentă împotriva imigrației și, după modelul brevetat de viitorul președinte Donald Trump în SUA, solicită deportări în masă din Germania. 

La începutul lunii decembrie, Musk a postat primul său comentariu în sprijinul AfD, iar o serie de lideri ai acestei formațiuni politice au făcut declarații dure în privința imigrației, care au părut să rezoneze perfect și cu discursul viitorului vicepreședinte al SUA, JD Vance.

Furtună în presa germană

Articolul lui Musk a provocat tensiuni chiar în echipa editorială a ziarului.

La scurt timp după ce materialul semnat de Musk a fost publicat online, editorul secțiunii de opinii, Eva Marie Kogel, a utilizat chiar platforma deținută de mogulul american al tehnologiei pentru a anunța că și-a prezentat demisia.

„Mi-a plăcut întotdeauna să conduc departamentul de opinii la «Die Welt». Astăzi a apărut un text semnat de Elon Musk în «Die Welt am Sonntag». Ieri mi-am prezentat demisia, după tipărire”, a postat ea pe platforma X. Kogel a inclus și un link către articolul lui Musk.

La rândul lui, Jan Philipp Burgard, redactorul-șef al Grupului „Die Welt”, a contrazis afirmațiile miliardarului din ziar. „Diagnosticul lui Musk este corect, dar abordarea sa terapeutică, potrivit căreia numai AfD poate salva Germania, este fatalmente falsă”, a scris el.

Ambele articole, cel al lui Musk și al lui Burgard, sunt plasate unul lângă altul, în ediția tipărită a ziarului. 

„Democrația și jurnalismul prosperă pe baza libertății de exprimare. Aceasta include abordarea pozițiilor polarizante, precum și clasificarea lor din punct de vedere jurnalistic”, au declarat, ulterior, pentru Reuters, Burgard, și Ulf Poschardt, cel care preia funcția de editor de la 1 ianuarie.

Ei au precizat că discuția despre articolul lui Musk, care a avut aproximativ 340 de comentarii la câteva ore după ce a fost publicat, a fost „extrem de revelatoare”.

În schimb, președinta Asociației jurnaliștilor germani, Mika Beuster, a cerut instituțiilor mass-media să nu permită să fie exploatate în campania electorală și, de asemenea, să fie „extrem de atente” la articolele de opinie.

„Media germane nu trebuie să permită să fie folosite în mod eronat drept portavoci pentru autocrați și prietenii lor!”, a spus Beuster, făcând aluzie la relație de strânsă apropiere dintre Trump și Musk.

AfD, pe cai mari

De cealaltă parte, Musk și-a apărat dreptul de a se implica în politica germană, datorită „investițiilor sale semnificative”. În calitate de patron al Tesla, miliardarul american este și unul dintre cei mai importanți angajatori din landul german Brandenburg.

Întâmplător sau nu, susținerea intensă a lui Musk față de AfD are loc în contextul în care germanii urmează să voteze în alegerile anticipate, programate pentru 23 februarie, după ce guvernul de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz s-a prăbușit, la sfârșitul acestei toamne.

AfD se află pe locul al doilea în sondajele de opinie și ar putea fi în măsură să împiedice o majoritate de centru-dreapta sau de centru-stânga. Cu toate acestea, principalele partide politice au promis să evite orice colaborare cu AfD la nivel național.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×