x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump dezleagă pungile europenilor la NATO

Trump dezleagă pungile europenilor la NATO

de Şerban Mihăilă    |    29 Ian 2019   •   10:10
Trump dezleagă pungile europenilor la NATO
Sursa foto: NATO

Șocul declarațiilor prin care, vara trecută, președintele Donald Trump îi cataloga drept „delincvenți” pe liderii statelor NATO ce au alocat mai puțin de 2% din PIB pentru apărarea comună pare să-i fi zgâlțâit serios pe șefii de guverne din Europa.

După ce șeful Casei Albe a dat de înțeles că este dispus să retragă SUA din Alianța Nord-Atlantică, deoarece nu vede utilitatea pentru americani a acestei arhitecturi militare subvenționate aproape integral de Washington, țările din NATO au convenit să adauge 100 de miliarde de dolari la bugetul militar comun, până la sfârșitul anului viitor. Anunțul a fost făcut duminică seară de secretarul general al alianței transatlantice, Jens Stoltenberg, pe un ton conciliant, într-o declarație menită să calmeze criticile virulente și repetate ale Casei Albe la adresa celorlalți membri ai NATO. „Vedem că mesajul clar al președintelui SUA are un impact”, a spus Stoltenberg, declanșând imediat reacția lui Trump. „Stoltenberg tocmai a afirmat că, datorită mie, NATO a strâns mult mai mulți bani decât oricând în trecut, după ani de declin”, a scris pe Twitter liderul american. La summitul NATO din Ţara Galilor, în 2014, statele membre s-au angajat ca, până în 2024, să cheltuiască 2% din PIB pentru apărarea comună. Până acum, doar patru dintre cele 29 de state membre ale Alianței au îndeplinit acest obiectiv și, potrivit observatorilor militari, numai 15 dintre ele vor respecta termenul-limită asumat în 2014. În iulie, anul trecut, Trump a legat chestiunea cheltuielilor militare americane de surplusul comercial al UE în relația cu SUA.

„Protejăm Germania, protejăm Franţa, plătim foarte mulți bani pentru a apăra toate aceste state. Şi, apoi, numeroase ţări încheie acorduri pentru gazoducte cu Rusia (...) E total incorect!”, a spus Trump.

 

×