x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump elimină dreptul la cetățenie prin naștere

Trump elimină dreptul la cetățenie prin naștere

de Şerban Mihăilă    |    31 Oct 2018   •   11:30
Trump elimină dreptul la cetățenie prin naștere

În războiul său declarat contra imigranților, președintele Donald Trump a trecut la măsuri „nucleare”. Șeful Casei Albe intenționează să semneze un ordin executiv, prin care să elimine dreptul la cetățenie pentru nou-născuții de pe teritoriul Statelor Unite cu părinți de altă cetățenie decât cea americană. Anunțul a fost făcut de președinte, într-un documentar realizat de site-ul american de știri „Axios”, care urmează să fie difuzat duminică pe HBO.

„Toate persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite şi care, astfel, se supun jurisdicţiei americane sunt cetăţeni ai SUA şi ai statului unde locuiesc”, se stipulează în al 14-lea Amendament al Constituţiei americane, ratificat la data de 9 iulie 1868. Altfel spus, toate persoanele născute în SUA sunt cetăţeni americani, indiferent de statutul părinţilor, excepție făcând doar copiii diplomaților. Realitatea constituțională este însă pe cale să se schimbe. În documentarul realizat de „Axios”, Trump a afirmat că se gândește serios să elimine dreptul la cetățenie prin naștere, deși este conștient că această decizie extrem de controversată ar putea fi contestată vehement în Justiția americană. „Mi s-a spus întotdeauna că este nevoie de un amendament constituțional. Dar, știți ce? Nu este nevoie!”, a spus liderul american, precizând că poate face această schimbare printr-un decret, scrie site-ul „Axios”, care prezintă fragmente din documentar. Când realizatorii l-au avertizat că o asemenea abordare ar putea provoca o amplă dispută, Trump a răspuns sec: „Acest lucru poate fi făcut, în mod categoric, printr-o lege a Congresului. Dar, acum, mi s-a spus că pot să o fac print-un decret”, a adăugat el. „Suntem singura țară din lume în care o persoană intră și are un copil, iar nou-născutul devine, practic, cetățean al Statelor Unite, cu toate avantajele ce decurg din asta (…) Este ridicol! Acest lucru trebuie să înceteze!”, a declarat Trump, adăugând: „Acțiunea a demarat și se va concretiza printr-un decret”. Președintele s-a arătat extrem de surprins că „Axios” a aflat despre intenția sa. „Nu am crezut că știe cineva despre asta în afară de mine”, a exclamat Trump.

Provocare legală imensă

Provocarea legală a unei asemenea decizii ar forța instanțele de judecată să delibereze într-o dezbatere constituțională asupra celui de-al 14-lea Amendament. Foarte puțini experți în probleme legate de imigrație și drept constituțional cred că modificarea dreptului la cetățenie prin naștere este un atribut al președintelui, a spus fostul consilier șef al Serviciilor pentru Cetățenie și Imigrație din SUA, Lynden Melmed, citat de „Axios”. Cu toate acestea, o serie de conservatori sunt de părere că al 14-lea Amendament a fost redactat pentru a oferi cetățenie numai copiilor născuți în SUA din părinți cu rezidență permanentă legală și nu și din imigranți ilegali sau din părinți cu vize temporare. Spre exemplu, John Eastman, expert juridic și director al Centrului Constituțional și de Jurisprudență al Universității Chapman, a declarat pentru „Axios” că, în ultimii 40 de ani, Constituția a fost aplicată în mod eronat. Eastman spune că, inițial, textul amendamentului se referea la cetățenii americani și la cei cu rezidență permanentă în SUA.

Suntem singura țară din lume în care o persoană intră și are un copil, iar nou-născutul devine, practic, cetățean al SUA, cu toate avantajele ce decurg din asta.”

Donald Trump

×
Subiecte în articol: donald trump