x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump le pune gând rău chinezilor

Trump le pune gând rău chinezilor

de Şerban Mihăilă    |    29 Iun 2017   •   11:50
Trump le pune gând rău chinezilor

Frustrarea președintelui Donald Trump față de inacțiunea Chinei în privința testelor nucleare nord-coreene, precum și față de problemele comerciale dintre Washington și Beijing crește pe zi ce trece. În momentul de față, Casa Albă ia în calcul posibile măsuri comerciale împotriva chinezilor.

Donald Trump examinează toate opțiunile posibile pentru a-i sancționa pe liderii de la Beijing, inclusiv majorarea taxelor pe importurile de oțel, măsură pe care secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a anunțat deja că o are în vedere. Intențiile liderului de la Casa Albă au fost dezvăluite pentru agenția Reuters de trei oficialități din actuala administrație de la Washington, care au precizat, însă, că nu există încă un consens în rândul executivului american asupra adoptării unor sancțiuni. Oțelul din China este deja ținta a numeroase măsuri antidumping și antisubvenție și, în consecință, ocupă un procent extrem de mic din piața americană. Deși legislația SUA prevede impunerea de taxe de până la 15% pentru bunurile din străinătate, Trump a promis, în timpul campaniei electorale prezidențiale de anul trecut, o taxă de 45% la importurile din China, „dacă Beijingul nu joacă în mod corect, după rigorile comerciale internaționale”. Candidatul republican de atunci preciza că, în acest fel, va pune bazele unei economii americane sănătoase și va crea o mulțime de locuri de muncă în SUA. Afirmațiile miliardarului american au fost interpretate imediat drept o declarație de război, care prevestea începutul unui conflict comercial devastator între cele două părți. Vizita liderului de la Beijing, Xi Jinping, la Washington, în aprilie anul acesta, părea să fi dus însă la o detensionare a relațiilor bilaterale. Într-un moment în care Coreea de Nord făcea teste balistice pe bandă rulantă, China a promis să țină în frâu regimul de la Phenian. De cealaltă parte, după întrevederea dintre Trump și Xi Jinping, SUA au renunțat la șantajul comercial contra Beijingului.

Nemulțumit de ineficiența Chinei

Astăzi, susține una dintre oficialitățile citate de Reuters, „Trump simte că a oferit Chinei o șansă pentru a schimba lucrurile”, în privința Coreei de Nord, dar nu a văzut suficiente rezultate din partea Beijingului. SUA au exercitat în ultimele luni presiuni asupra Chinei, cerându-i să-și utilizeze pârghiile economice și diplomatice asupra Phenianului pentru a ține în frâu programul nuclear al regimului condus de Kim Jong-un. De cealaltă parte, însă, Beijingul a insistat că influența sa asupra Coreei de Nord e limitată.

Dacă SUA s-ar opri din achiziționarea de bunuri din China, per ansamblu, trei procente din PIB-ul Chinei ar putea dispărea, estima „Capital Economics”, care aprecia, însă, că abordarea lui Trump i-ar lovi  mai mult pe consumatorii americani. Aceștia ar trebui să plătească până la 10% mai mult pentru produsele chinezești. 

×
Subiecte în articol: trump China washington beijing