x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump şi Clinton, şanse incerte

Trump şi Clinton, şanse incerte

de Dan Radu    |    02 Feb 2016   •   21:00
Trump şi Clinton, şanse incerte
Sursa foto: LARRY W. SMITH/EPA

Miliardarul american Donald Trump a pierdut prima rundă a alegerilor interne pentru candidatura la preşedinţie din partea Partidului Republican. La democraţi, favorita Hillary Clinton a ieşit la egalitate cu senatorul septuagenar Bernie Sanders.

Rezultatele caucus-ului realizat în statul american Iowa, prin care se stabilesc candidaţii partidelor tradiţionale, Republican şi Democrat, au contrazis sondajele. Miliardarul Donald Trump, care avea un avans de cinci procente în sondajele de opinie, a pierdut în faţa texanului Ted Cruz, în timp ce la democraţi, favorita sondajelor, Hillary Clinton, a ieşit la egalitate cu senatorul de 74 de ani, Bernie Sanders. Alegerile interne din statul Iowa, deşi nu stabilesc automat care va fi candidatul unui partid sau al altuia, sunt considerate reprezentative la nivel naţional, de cele mai multe ori câştigătorii de aici sfârşind prin a fi desemnaţi drept candidaţi la alegerile prezidenţiale. Senatorul texan Ted Cruz, de 45 de ani, a primit 28% din voturile republicanilor din Iowa, în timp ce Donald Trump a obţinut 24% din voturi. „Aceasta este o victorie a conservatorilor curajoşi”, a declarat Cruz după numărarea a 99% din voturi. În cadrul Partidului Democrat, Hillary Clinton şi Bernie Sanders au obţinut fiecare 50%, în votul direct, deşi Clinton a fost preferată de o delegaţie în plus (la democraţi se numără grupuri de susţinători – delegaţii –, nu numărul individual de voturi). Echipa lui Clinton a numit caucus-ul drept o victorie clară, în timp ce Bernie Sanders a declarat că egalitatea obţinută în Iowa este una cât se poate de clară şi perfectă.

Cum funcţionează caucus-ul
Caucus este termenul folosit în SUA pentru alegerile candidaţilor la preşedinţie în interiorul partidelor. Procedurile de vot nu sunt fixate de reguli clare, funcţionând mai mult ca nişte cutume şi diferind de la stat la stat. Rezultatele din Iowa sunt privite drept reprezentative la nivelul întregii ţări. La democraţi, câştigătorii din Iowa au fost în 43% din cazuri şi candidaţii finali la preşedinţie. La republicani, rata a fost 50%.
 

×