x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele britanice din Falkland, în stare de alertă maximă! Argentina jură să recucerească insulele

Trupele britanice din Falkland, în stare de alertă maximă! Argentina jură să recucerească insulele

de Şerban Mihăilă    |    07 Oct 2024   •   06:20
Trupele britanice din Falkland, în stare de alertă maximă! Argentina jură să recucerească insulele

Forțele britanice din Falkland au fost plasate în weekend în stare de alertă, 24 de ore din 24, pentru a intercepta orice tentativă de invadare a teritoriului, după ce Argentina a promis să recucerească arhipelagul. Mai mult, pentru a neutraliza orice încercare de debarcare în teritoriul britanic de peste mări, o echipă de militari ai forțelor speciale din Marina Regală a fost trimisă la fața locului.

O unitate de elită a armatei, dotată cu câini de patrulare, a fost plasată în stare de „alertă roșie”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind pregătită pentru o operațiune secretă, în urma căreia forțele speciale argentiniene ar putea debarca în insulele invadate ultima dată în 1982 și recuperate, ulterior, cu prețul vieții a 255 de soldați britanici.

O sursă de rang înalt de la Londra avertiza încă de sâmbătă: „Am fost informați că ar putea exista o încercare de a efectua o operațiune specială cu scopul de a stânjeni guvernul Majestății Sale și acționăm în consecință.”.

Apărarea insulelor includea până acum două sisteme sofisticate de apărare antiaeriană terestră „Sabre”, 150 de soldați și patru avioane de luptă „Typhoon” ale Forțelor Aeriene britanice.

Protecția maritimă este însă extrem de fragilă. Apele din jurul insulelor Falkland erau patrulate cândva de o fregată sau de un distrugător, dotate cu rachete anti-navă și de apărare aeriană. În prezent, sarcina a fost transferată unei singure nave de patrulare în larg, „HMS Forth”, cu un tun de 30 mm.

Cedare „umilitoare”

Alerta maximă a fost instituită, după ce, fără nicio consultare parlamentară, șeful executivului de la Londra, Keir Starmer, a cedat – în mod „umilitor”, după părerea multor britanici - Insulele Chagos, către Mauritius.

Decizia a încurajat guvernul de la Buenos Aires, ministrul argentinian de Externe, Diana Mondino, declarând imediat: „Vom recupera suveranitatea deplină a Insulelor Malvine!”, așa cum este numit arhipelagul în limba spaniolă.

Veteranul Războiului din Falkland, Simon Weston, care a suferit răni îngrozitoare atunci când portavionul „Sir Galahad” a fost scufundat de avioanele de luptă argentiniene, l-a acuzat pe premier de „proastă judecată”

„A fost un pas greșit pentru Keir Starmer să cedeze Insulele Chagos către Mauritius, care este aliniat Chinei. Acest lucru mă face să mă întreb unde se va opri.”, a avertizat el.

„Pot înțelege de ce locuitorii Insulelor Falkland sunt îngrijorați. Nu ar fi fost nevoie de prea mult pentru a-i liniști, prin declararea publică a faptului că Insulele Falkland nu pot fi înhățate; este vorba despre leadership, însă el nu a făcut acest lucru. Cred că asta arată o lipsă de respect față de ei. Acești locuitori ai insulelor merită să meargă la culcare și să doarmă noaptea liniștiți.”, a adăugat el.

La rândul lui, fostul ministru conservator al forțelor armate, Mark Francois, a pecizat: „Am purtat un război în 1982, în care au murit mulți militari britanici, pentru a susține suveranitatea asupra Insulelor Falkland și numai decizia complet nebunească a laburiștilor cu privire la Insulele Chagos a reaprins acum falsa pretenție argentiniană!”.

„Acest guvern este complet naiv, atunci când vine vorba de securitate și politică externă, după cum o demonstrează cu tristețe fiecare săptămână care trece.”, a adăugat el.

În momentul de față, teama nu este că Argentina va organiza o invazie militară, au precizat surse de la Londra pentru publicația „Daily Express”.

Mai degrabă, îngrijorarea este aceea că va încerca să umilească Regatul Unit, prin trimiterea unei echipe de forțe speciale care să planteze steagul argentinian într-un loc proeminent din Falkland.

Din acest motiv, o echipă specială formată din 20 de militari cu mai mulți câini de patrulare belgieni Malinois, antrenați să caute și să rețină sabotori inamici, a fost desfășurată în arhipelag.

Deși se dorește evitarea unui schimb de focuri, ordinul este ca „niciun steag să nu fie ridicat”, susțin aceleași surse de rang înalt.

Argentina exultă

Decizia privind insulele Chagos, luată fără consultarea Parlamentului de la Londra, a determinat-o pe ministrul de Externe al Argentinei, Diana Mondino, să declare: „Lunga dispută dintre Marea Britanie și Mauritius a ajuns la final - salutăm acest pas în direcția corectă, precum și sfârșitul practicilor învechite. Prin acțiuni concrete și nu prin retorică goală, vom recupera suveranitatea deplină asupra Insulelor Malvine!”.

Declarația a fost susținută și de președintele argentinian, Javier Milei.

Reacția imediată a autorităților de la Buenos Aires la acordul privind Chagos a fost, de altfel, una anticipată. Fost deputat și actual expert în problema Chagos, Daniel Kawczynski, a avertizat, de altfel, că „Argentina își va freca mâinile de bucurie” în urma anunțului făcut de către executivul de la Londra.

„Relația noastră cu cele 16 teritorii de peste mări se bazează pe conceptul fundamental și de netăgăduit al dreptului la autodeterminare.”, a declarat el.

„Prin cedarea insulelor Chagos către Mauritius, o entitate străină aflată la 1 200 de mile distanță, Keir Starmer le spune chagossienilor, care au fost expulzați în 1868 și trimiși în Seychelles, în Mauritius și în Regatul Unit și care au dorit cu ardoare să se întoarcă, că nu îi pasă de ei.

Dacă reușește să întoarcă conceptul de autodeterminare pe dos în acest fel în Chagos, ne putem aștepta ca argentinienii să se lingă pe buze. Aceasta este fisura pe care ei o așteptau!”, a avertizat Kawczynski.

 

 

 

×