x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Tsunamiul albastru" din Franţa

"Tsunamiul albastru" din Franţa

de Delia Zahareanu    |    12 Iun 2007   •   00:00
"Tsunamiul albastru" din Franţa
Sursa foto: JEAN-FRANCOIS MONIER/

Supranumit "valul albastru", după culorile de campanie ale partidului UMP, partidul conservator din Franţa şi-a adjudecat ieri, intr-o răsunătoare victorie, din timpul turului doi, 500 din cele 577 de fotolii ale parlamentului francez.

Cotidianul Le Parisien comenta ieri despre un adevărat "tsunami" electoral dacă UMP reuşeşte să cucerească mai mult de 420 de locuri in legislativul din Hexagon. Turul doi, programat pentru 17 iunie, va consfinţi victoria zdrobitoare a partidului care l-a adus pe Nicolas Sarkozy in funcţia de preşedinte al Franţei, după cum estimează comentatorii francezi.

IMPLICAŢII. Pentru stănga, votul de duminică este un eşec de proporţii, deoarece actuala configuraţie din cele două camere ale executivului conferă o majoritate fără drept de apel dreptei, permiţăndu-i astfel preşedintelui Sarkozy să-şi poată pune in aplicare programul de guvernare fără nici un fel de risc din partea opoziţiei. Chiar dacă turul doi va duce la o mică redistribuire a fotoliilor, UMP este cotat cu 460-500 de mandate in finalul scrutinului uninominal. Este cea mai răsunătoare victorie la legislative a partidului conservator după 1968, comentează Le Parisien.

CONTACT.
Pentru partidul de extremă-dreapta Frontul Naţional, turul doi va insemna cel mai probabil sfărşitul evoluţiei parlamentare, in acest mandat de cinci ani, chiar dacă Jean-Marie Le Pen a decis să lase frăiele puterii fiicei sale, Marine. Segolene Royal, din partea socialiştilor, l-a contactat deja pe Francois Bayrou, preşedintele Mişcării Democratice, in vederea unei alianţe, după cum relatează Le Figaro.

×
Subiecte în articol: externe