x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia a încetat desfăşurarea de trupe în Irak, în urmă cu două zile

Turcia a încetat desfăşurarea de trupe în Irak, în urmă cu două zile

08 Dec 2015   •   19:29
Turcia a încetat desfăşurarea de trupe în Irak, în urmă cu două zile

Turcia a încetat desfăşurarea de trupe în regiunea Bashiqa, din nordul Irakului, în urmă cu două zile şi Ankara nu va face niciun efort pentru a diminua suveranitatea Irakului, a anunţat marţi Ministerul de Externe turc, relatează Reuters.

'Este inacceptabil să credem că Turcia va face un pas ce ar slăbi suveranitatea Irakului şi integritatea sa teritorială, în legătură cu care Turcia are o mare sensibilitate', se arată într-o declaraţie a Ministerului de Externe. 'Ca urmare a sensibilităţii problemei ce a survenit în rândul autorităţilor în Irak, prietenul şi fratele nostru, am încetat desfăşurarea de forţe la Bashiqa, în urmă cu două zile', a precizat ministerul.

Irakul a fixat duminică un termen de 48 de ore Turciei pentru a-şi retrage trupele care, potrivit autorităţilor irakiene, au pătruns ilegal pe teritoriul său, avertizând Ankara că dacă nu va da curs acestei solicitări, va trebui să facă faţă 'tuturor opţiunilor disponibile', inclusiv recurgerii la intervenţia Consiliului de Securitate al ONU. Bagdadul, care se străduieşte să-şi afirme suveranitatea într-un moment în care trimiterea soldaţilor străini pentru a lupta împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) constituie subiectul unor dezbateri intense în Irak, protestează împotriva desfăşurării pe teritoriul irakian a unor trupe turceşti însoţite de tancuri şi artilerie fără autorizaţia sa.

'În cazul neretragerii acestor forţe în 48 de ore, Irakul va uza de dreptul său de a recurge la toate opţiunile disponibile', inclusiv apelând la Consiliul de Securitate, a declarat cabinetul primului ministru Haider al-Abadi, într-un comunicat.

Premierul turc Ahmet Davutoglu l-a asigurat duminică printr-o scrisoare pe omologul său irakian că nu va exista o nouă desfăşurare de forţe militare turce fără să se ţină cont de preocupările Irakului. Dar el nu a precizat nimic despre trupele deja desfăşurate.

Turcia dispune de trupe în baza de la Bashiqa în provincia Ninive pentru a-i antrena pe voluntarii irakieni sunniţi în vederea recuceririi oraşului Mosul, al doilea oraş ca mărime al Irakului căzut în mâinile jihadiştilor din Daesh în iunie 2014.

×
Subiecte în articol: turcia irak militari turci in irak