x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia susține că Iranul ar fi anunțat atacul asupra Israelului cu 72 de ore înainte

Turcia susține că Iranul ar fi anunțat atacul asupra Israelului cu 72 de ore înainte

de Redacția Jurnalul    |    14 Apr 2024   •   23:15
Turcia susține că Iranul ar fi anunțat atacul asupra Israelului cu 72 de ore înainte
Sursa foto: Hepta

Oficiali turci au declarat, duminică, că Iranul ar fi dat un preaviz cu câteva zile înainte de atacul cu drone și rachete asupra Israelului, spre a permite evitarea victimelor în masă. Un oficial american a negat însă acest lucru.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat, duminică, că Iranul a anunțat cu 72 de ore înainte țările vecine și Statele Unite, aliatul Israelului, că va lansa atacurile, ceea ce le-ar fi permis să le contracareze.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Turciei a declarat că a vorbit atât cu Washingtonul, cât și cu Teheranul înainte de atac, adăugând că a transmis mesaje în calitate de intermediar pentru a se asigura că ”reacțiile sunt proporționale”, relatează Reuters.

"Iranul a spus că reacția va fi un răspuns la atacul Israelului asupra ambasadei sale din Damasc și că nu va merge mai departe. Eram conștienți de aceste posibilități. Evoluțiile nu au fost o surpriză", a declarat o sursă diplomatică de la Ankara.

Cu toate acestea, un oficial de rang înalt din administrația președintelui american Joe Biden a negat declarația lui Amirabdollahian, afirmând că Washingtonul a avut contacte cu Iranul prin intermediari elvețieni, dar nu a primit un preaviz de 72 de ore.

"Acest lucru nu este absolut deloc adevărat", a spus oficialul. "Nu au dat o notificare.”

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia atac iran preaviz