Pentru prima oară, oficialitățile de la Ankara au recunoscut, în mod oficial, că toate acțiunile militare derulate în ultimele zile de către armata turcă în regiunea siriană Idlib fac parte dintr-o ofensivă amplă împotriva forțelor regimului de la Damasc. Denumită „Scutul de Primăvară”, operațiunea generală declanșată de Turcia este un răspuns la atacurile de săptămâna trecută, soldate cu moartea a zeci de militari turci.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat, ieri, că acțiunile militare din Idlib contra unităților guvernamentale siriene, sprijinite de Moscova, vor continua. El a insistat însă că Turcia nu dorește o confruntare militară cu Rusia, scrie AFP. Deși Ankara a anunțat că a lovit o serie de ținte siriene, după ce 33 de soldați turci au fost uciși, joia trecută, într-un bombardament al trupelor siriene, derulat foarte probabil prin intermediul avioanelor de luptă rusești, este pentru prima oară când Turcia confirmă declanșarea unei ofensive ample în nord-vestul Siriei. De altfel, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, organizație care monitorizează războiul din Siria, 26 de soldați din forțele guvernamentale ale regimului condus de președintele Bashar al-Assad au fost uciși, sâmbătă, într-un raid al dronelor turce.
„După atacul odios din 27 februarie, de la Idlib, operațiunea «Scutul de Primăvară» continuă cu succes”, a declarat Akar, într-o alocuțiune televizată. El a precizat că unitățile turce au distrus numeroase tancuri, elicoptere și obuziere ale Damascului, „neutralizând”, în același timp, 2.212 soldați sirieni. Două avioane ale armatei siriene au fost doborâte ieri de armata turcă. „Nu intenționăm să ne confruntăm cu Rusia (…) Ne dorim să oprim masacrele regimului și să prevenim migrația”, a adăugat el. Akar a mai spus că Turcia așteaptă ca Rusia să oprească atacurile regimului de la Damasc și, în același timp, să-și folosească influența avută asupra lui Bashar al-Assad pentru ca acesta să retragă trupele sale până la linia de demarcație stabilită conform acordului semnat la Soci, de către Moscova și Ankara. Potrivit acestui acord, Turcia are 12 posturi de observație în Idlib, provincie controlată în mare parte de rebelii anti-Assad, sprijiniți de Ankara. Cu toate acestea, trupele guvernamentale sprijinite de aviația rusă au lansat o puternică ofensivă pentru recucerirea provinciei, ucigând, conform agențiilor internaționale de presă, sute de civili și provocând exodul a peste 950.000 de persoane.
Erdogan se dă la ruși
Încă de luna trecută, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, avertizase trupele Damascului să se retragă în spatele granițelor convenite la Soci, în caz contrar urmând să fie atacate de armata turcă. Sâmbătă, Erdogan a cerut Rusiei „să se dea la o parte din calea noastră” și să lase Turcia să înfrunte „față în față” unitățile siriene din Idlib. De altfel, ultimele evenimente au dus la o retensionare a relațiilor dintre Moscova și Ankara și, cel mai probabil, președinții Erdogan și Vladimir Putin se vor întâlni, săptămâna acesta, după cum a anunțat deja Kremlinul.
Ne așteptăm ca Rusia să oprească atacurile regimului și să-și folosească influenţa pentru a determina Damascul să se retragă pe linia graniţelor stabilite la Soci.
Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării