x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia va continua negocierile pentru aprobarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO

Turcia va continua negocierile pentru aprobarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO

de Redacția Jurnalul    |    09 Mar 2023   •   21:35
Turcia va continua negocierile pentru aprobarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO

Turcia va continua negocierile în sensul aprobării admiterii Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, au stabilit reprezentanţii celor trei state, după o reuniune desfăşurată la sediul NATO din Bruxelles.

Participanţii au notat că "ratificarea rapidă a admiterii Finlandei şi Suediei ar fi în interesul întregii lumi şi că aderarea lor va consolida Alianţa Nord-Atlantică", anunţă NATO după negocieri coordonate de secretarul general Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică precizează că reprezentanţii Turciei, Suediei şi Finlandei au stabilit să continue negocierile în acelaşi format, în perspectiva summitului NATO programat în iulie în Lituania.

"S-a făcut un pas înainte. Omologii noştri au acceptat şi au recunoscut că sunt progrese în măsurile aplicate. Aspectul pozitiv de astăzi este că am convenit ca negocierile să continue", a declarat Oscar Stenström, negociatorul Suediei, citat de cotidianul Le Monde.

În paralel, Guvernul de la Stockholm a transmis Parlamentului un proiect în sensul înăspririi legislaţiei antiteroriste suedeze.

Parlamentele Turciei şi Ungariei trebuie să ratifice tratatele pentru integrarea Suediei şi Finlandei în NATO.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, acuzat de organizarea în 2016 a tentativei de lovitură de stat militară din Turcia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia negocieri