Cu inima îndoită, președintele Donald Trump a afirmat că Turcia nu va mai primi avioane de luptă invizibile F-35, după ce a achiziționat sistemul antiaerian rusesc S-400. Spre îngrijorarea membrilor Congresului, atât a democraților, cât și a republicanilor, șeful Casei Albe nu a menționat și alte sancțiuni pe care, potrivit legii, SUA ar trebui să le adopte contra Ankarei. În schimb, el și-a exprimat simpatia față de liderul turc, Recep Tayyip Erdogan.
„Pentru că au un sistem antiaerian produs în Rusia, turcii nu mai pot cumpăra acum peste 100 de avioane”, a declarat Trump, într-o reuniune a Cabinetului său, scrie site-ul CNN. „Aș spune că producătorul F-35, «Lockheed», nu este foarte încântat. La mijloc sunt multe locuri de muncă. Și, sincer vorbind, am avut întotdeauna o relație foarte bună” cu Erdogan, a adăugat Trump, arătându-se dezamăgit de sancțiunea pe care administrația sa trebuie să o adopte. Potrivit șefului Casei Albe, predecesorul său democrat, Barack Obama, este cel care se face vinovat de actuala situaţie. „Administraţia Obama nu a vrut să le vândă turcilor rachete «Patriot». Această situație a durat foarte mult timp”, a spus Trump, precizând că atunci când Casa Albă şi-a schimbat strategia, „Turcia semnase deja cu Rusia şi plătise mulţi bani”. Trump l-a compătimit apoi pe Erdogan, pentru „situația foarte complicată în care a fost obligat să intre” și s-a abținut să critice Ankara în acest dosar extrem de sensibil. SUA consideră că există un mare risc ca prezența simultană pe teritoriul Turciei a sistemului rusesc S-400 și a avioanelor invizibile americane să permită Moscovei să afle secretele tehnologice ale F-35 și, astfel, să pună în pericol atât securitatea NATO, organizație din care turcii fac parte, cât și pe cea a Americii. La începutul lunii iunie, Departamentul american al Apărării dăduse Ankarei un ultimatum, solicitând Turciei ca, până la 31 iulie, să renunțe la achiziționarea sistemului S-400, în caz contrar urmând să fie exclusă total din programul F-35. În același timp, Congresul SUA a adoptat mai multe rezoluții, prin care solicită administrației Trump să impună o serie de sancțiuni contra Turciei, dacă aceasta nu va renunța la sistemului de apărare rusesc. În pofida avertismentelor SUA, primele componente ale sistemului S-400 au fost livrate Turciei săptămâna trecută.
A amânat cât a putut
„În conflictul cu Turcia, pe marginea achiziționării S-400, un amestec controversat de provocări diplomatice și tehnologice se intersectează cu afinitatea președintelui pentru lideri puternici, precum și cu tendința sa de a aborda diplomația internațională bazându-se pe relațiile lui personale”, notează CNN. Rezultatul este că, după luni de zile în care a promis sancțiuni contra Turciei, măsurile punitive sunt amânate chiar de către Trump. „În spatele reflectoarelor, oficialități de prim rang, precum șeful diplomației americane, Michael Pompeo, și consilierul pe probleme de securitate națională, John Bolton, făceau eforturi pentru impunerea sancțiunilor, însă Trump încetinea totul, pentru a păstra un fel de relație cu Erdogan”, a comentat o sursă de la Washington, citată de CNN.
„Este extrem de tulburător să vedem cum, în ultimii ani, turcii s-au îndepărtat de NATO. Decizia lor privind S-400 este una greşită şi dezamăgitoare”.
Mark Esper, propus pentru postul de secretar american al Apărării,