x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Partidul aflat la putere îl sprijină pe Davutoglu pentru funcţia de premier

Turcia: Partidul aflat la putere îl sprijină pe Davutoglu pentru funcţia de premier

de Agerpres    |    16 Aug 2014   •   18:42
Turcia: Partidul aflat la putere îl sprijină pe Davutoglu pentru funcţia de premier

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) aflat la putere în Turcia sprijină desemnarea şefului diplomaţiei Ahmet Davutoglu pentru funcţia de prim-ministru pentru a-i succeda preşedintelui ales Recep Tayyip Erdogan, informează sâmbătă un cotidian proguvernamental, preluat de AFP.

Comitetul executiv al partidului urmează să se reunească pentru a-l desemna pe succesorul lui Erdogan, căruia legea îi impune să demisioneze din funcţiile de şef al partidului şi de premier când va accede la preşedinţie, la 28 august.

Dar jurnalul Yeni Safak, apropiat de AKP, a precizat că Erdogan a organizat deja un vot cu ocazia unei reuniuni cu uşile închise a unor înalte cadre ale partidului. Rezultatele au relevat un sprijin fără drept de apel în favoarea lui Davutoglu, care începând din 2009 se află în fruntea diplomaţiei turce, pentru poziţiile de şef al guvernului şi conducător al partidului.

Potrivit cotidianului, 'este acum aproape sigur că el va fi următorul premier'. Erdogan anunţase deja că numele viitorului premier va fi cunoscut la finalul biroului executiv al partidului, de joi. Partidul aflat la putere a decis să convoace la 27 august un congres extraordinar însărcinat cu desemnarea oficială a şefului său, care va deveni ulterior premier.

În fruntea guvernului începând din 2003, Erdogan urmează să fie învestit oficial în calitate de şef al statului în ziua următoare, la 28 august, după victoria obţinută duminica trecută (51,8%) încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale disputate pentru prima dată prin sufragiu universal direct. 

×