Turneul premierului turc in trei dintre tarile care s-au eliberat de dictaturile de decenii prin "primavara araba" a inceput luni, in Egipt, continuand cu Tunisia si Libia. Tayyip Erdogan urmareste sa asigure aceste tari de tot sprijinul Turciei in viitorul lor drum catre democratie si, totodata, ca Turcia sa-si mentina influenta in randul statelor din Orientul Mijlociu si nordul Africii care vor urma aceasta cale. In Turcia, tara cu un regim puternic, democratic si islamic moderat, aceste tari vad un model pentru viitoarele lor guverne. Aceasta perceptie asupra Turciei a viitoarelor democratii arabe ii este benefica, mai ales ca Turcia a avut relatii bune si cu fostele regimuri dictatoriale din aceste state arabe. De altfel, Turcia a fost tara care a stiut sa medieze si sa pastreze echilibrul in regiune. Ea a fost, de pilda, cea care a incercat sa medieze programul nuclear al Iranului intre guvernul de la Teheran, Washington si Uniunea Europeana.
Erdogan a pornit in turneu cu un plus de simpatie din partea acestor tari si datorita atitudinii critice pe care el si-a exprimat-o recent fata de Israel, pana nu demult aliatul Turciei, dupa cel mai grav incident petrecut in mai, 2010, in apele Mediteranei. Atunci, comandourile israeliene au luat cu asalt vasul Mavi Marmara in Marea Mediterana, care transporta o misiune umanitara civila spre Gaza initiata de oameni din 34 de tari, inclusiv din SUA si Israel si care naviga sub steagurile mai multor natiuni. Israelul a deschis focul asupra ei ucigand noua persoane, intre care opt erau cetateni turci si unul era un cetatean american cu origini turce, in varsta de 19 ani.
Atacul israelian asupra convoiului umanitar a avut loc in apele internationale, la 72 de mile marine departare de coastele israeliene, in afara apelor teritoriale ale Israelului si la 64 de mile marine distanta de cel mai apropiat punct al "blocadei asupra Gaza" impusa de statul evreu, dupa cum a precizat noul ambasador turc la Bucuresti, Omur Solendil. Excelenta-Sa a prezentat inca o data situatia conflictului turco-israelian din Mediterana cu ocazia unui dejun oferit ziaristilor de Ambasada Turciei. La Raportul Comisiei Palmer (Comisia de ancheta a Secretarului Genral al Natiunilor Unite) din 2 septembrie 2011, Turcia a adus si unele critici, principala fiind ca nu a fost detaliat modul cum au fost ucise cele noua persoane din convoiul umanitar. A fost, practic, o "executie", unii dintre ei avand cate opt-noua gloante trase in piept si in cap, iar despre aceste "cruzimi" nu s-a precizat in raport, a fost una dintre reactiile oficiale ale partii turce, reamintita de ambasador. Comisia Palmer a precizat totusi numai faptul ca a considerat atacul Israelului asupra convoiului umanitar ca fiind "excesiv si nemotivat", comandoul actionand fara avertisment si la mare distanta de apele teritoriale ale Israelului.