Depozitul pentru deseuri radioactive ce urmeaza sa fie construit in zona centralei nucleare de la Kozlodui va fi dotat cu un centru interactiv pentru vizitatori. Potrivit site-ului ministerului Mediului de la Sofia, in zona depozitului vor fi plantate noi specii de copaci si va fi creat un parc forestier.
Turistii vor primi informatii despre biodiversitatea zonei, precum si despre activitatea depozitului. In plus, ei vor putea sa afle si rezultatele monitorizarii permanente a mediului din zona.
Ministrul bulgar de resort, Nona Karadjova, a aprobat recent amplasarea unui depozit de deseuri slab si mediu radioactive langa localitatea Harlet, situata in zona centralei nucleare de la Kozlodui, la 4 kilometri de la malul Dunarii. Potrivit proiectului, depozitul de deseuri radioactive va avea o capacitate totala de 138.200 de metri cubi sau 345.500 de tone. In depozit vor fi depuse numai deseuri mediu si slab radioactive, si nu combustibil nuclear utilizat si deseuri puternic radioative. Proiectul urmeaza sa fie terminat in anul 2015.
Depozitul va fi dotat cu opt module din beton cu cate 16 camere in doua randuri, in care vor fi depozitate containerele cu deseuri. Invelisul special al utilajului va trebui sa asigure securitatea deseurilor pe o perioada de cel putin 300 de ani.
Aprobarea ministrului a fost facuta pe baza unui studiu de impact care include ambele maluri ale Dunarii si ale carui rezultate pot fi gasite in rezumat pe site-ul Ministerului bulgar. Concluziile expertilor care au efectuat studiul de impact este ca nu se asteapta ca amplasarea depozitului sa aiba vreun efect negativ semnificativ asupra mediului si sanatatii populatiei din zona depozitului, pe teritoriul Bulgariei si al Romaniei. Nu exista riscul ca depozitul sa aiba vreun impact negativ asupra florei si faunei din zona naturala protejata Zlatiata care face parte din reteaua Natura 2000 si se afla la doar 400 de metri distanta de depozit, se afirma in raport. Potrivit expertilor nu pot fi poluate nici sursele de apa din zona.
In document se arata ca proiectul a fost prezentat in cadrul a trei dezbateri publice care au avut loc in orasul Kozlodui (29 martie 2011) si satul Harlet (30 martie) din Bulgaria si in orasul Bechet din Romania, la 7 iulie. Investitorul a trimis Ministerului Mediului si Padurilor de la Bucuresti pozitia sa in care raspunde intrebarilor si comentariilor facute de reprezentantii societatii civile din Romania in timpul dezbaterii, noteaza ministerul bulgar.
Proiectul pentru construirea unui depozit pentru deseuri radioactive a provocat proteste in Romania. In iulie aproximativ 150 de locuitori ai orasului Bechet au protestat insistand ca proiectul sa nu fie realizat.
Construirea acestui depozit pana in 2015 este un angajament asumat de Bulgaria in fata Comisiei Europene. Proiectul va fi finantat partial cu fonduri europene, alocate Bulgariei drept recompensa pentru inchiderea a patru din cele sase reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui. Oprirea unitatilor considerate nesigure a fost una dintre conditiile pentru aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana in ianuarie 2007.