x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turkmenistanul ne face ofertă de gaz natural

Turkmenistanul ne face ofertă de gaz natural

de Sînziana Stancu    |    22 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a semnat o declaraţie de cooperare în domeniul energetic cu omologul său turkmen, Gurbanguli Berdimukamedov.

"Am semnat o declaraţie comună ce prevede, între altele, întărirea cooperării bilaterale în domeniul energiei", a declarat Băsescu presei, după convorbirile bilaterale pe care le-a avut la Achkhabad (capitala turkmenă) cu Berdimukamedov. Acest acord demonstrează voinţa Turkmenistanului de a-şi diversifica rutele de export ale resurselor sale de gaze naturale, pe fondul divergenţelor sale cu Moscova, comentează AFP.

Turkmenistanul, care dispune de mari resurse de gaz natural, este din ce în ce mai mult solicitat de Occident, care speră să-l convingă să-şi diversifice reţeaua de export de gaz. În prezent, cea mai mare parte a gazului turkmen trece prin Rusia, iar declaraţia de cooperare semnată cu România intervine la două săptămâni după ce Turkmenistanul a declarat că vrea să se asocieze la proiectul de construcţie a conductei europene Nabucco, ce ar urma să livreze gaze naturale din zona Mării Caspice, ocolind Rusia. Prin acest proiect, europenii speră să capete o mai mare independenţă faţă de gazul rusesc.

×
Subiecte în articol: externe