x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turnul din Pisa a fost îndreptat. Cât a durat proiectul de restaurare

Turnul din Pisa a fost îndreptat. Cât a durat proiectul de restaurare

21 Aug 2011   •   11:40
Turnul din Pisa a fost îndreptat. Cât a durat proiectul de restaurare

Turnul din Pisa (Italia) a fost adus la forma initiala dupa un proiect de restaurare care a durat opt ani. El a fost curatat partial si indreptat.


Faimosului monument recunoscut in toata lumea i s-a adaugat o corectie partiala a inclinarii dupa ce o echipa de ingineri a reusit sa il indrepte cu 45cm pe plan vertical, readucandu-l in pozitia pe care o avea in anul 1838.


Constructia turnului a inceput in 1173 si cu doua intreruperi indelungate a durat practic 200 de ani. Numele arhitectului nu este cunoscut nici astazi. Turnul-clopotnita face parte din ansamblul catedralei orasenesti Santa-Maria Maggiore din orasul italian Pisa. Turnul are o forma cilindrica, este inconjurat de o galerie cu arcade si coloane, si incoronata cu o clopotnita. Are opt niveluri. Stilul arhitectural al cladirii este cunoscut drept romano-pisa. Placajul alb-negru din marmura al peretilor exteriori este inspirat de cultura islamica. Fatada primului etaj este incoronata cu arcade, iar in partea de sus arcadele decorative sunt situate in mai multe niveluri unul deasupra altuia, devenind tot mai mici spre flancuri si formand un fronton. Inaltimea turnului este de 55,86m de la pamant pe partea inferioara si 56,7m pe parte superioara. Latimea peretilor la baza este de 4,09m, iar sus - de 2,48m. Masa turnului este estimata la 14700 tone.


In 1990 a fost realizata o analiza detaliata a turnului care a demonstrat, ca anual turnul se inclina cu cca. 1,2mm. Din cauza temerilor de colaps a fost interzisa admiterea vizitatorilor in interiorul turnului.
Unii savanti asigurau ca turnul va cadea catre 2040. De aceea autoritatile italiene au intreprins masuri pentru salvarea turnului. A fost elaborat un plan special de 'indreptare' costul caruia se estimeaza la 20 milioane dolari americani.

×