x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tusk: Summitul G7, 'un test dificil de unitate şi solidaritate'

Tusk: Summitul G7, 'un test dificil de unitate şi solidaritate'

24 Aug 2019   •   16:00
Tusk: Summitul G7, 'un test dificil de unitate şi solidaritate'
Sursa foto: DARIO PIGNATELLI

Summitul G7 care începe sâmbătă la Biarritz, în sud-vestul Franţei, va fi 'un test dificil de unitate şi solidaritate', la un după ce liderii celor mai bogate state au găsit cu greu un limbaj comun, a apreciat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit Reuters şi AFP.

'Nu există nicio certitudine dacă grupul va putea să găsească soluţii comune - iar provocările globale de astăzi sunt cu adevărat serioase - sau dacă (liderii) se vor concentra pe dispute fără sens unul cu altul', a declarat Tusk într-o conferinţă de presă la Biarritz.

Preşedintele Consiliului European a avertizat Statele Unite că o continuare a războaielor comerciale va conduce la recesiune: 'Războaiele comerciale vor conduce la recesiune, în timp ce acordurile comerciale stimulează economia', a afirmat el, cu puţin timp înaintea deschiderii summitului.

Tusk a avertizat totodată că UE va riposta dacă preşedintele american va decreta noi taxe vamale asupra vinului francez, ca măsură de retorsiune la impozitarea giganţilor digitali americani.

'Voi proteja vinul francez cu o sinceră determinare (...) Dacă Statele Unite impun taxe, atunci Uniunea Europeană va răspunde pe acelaşi plan', a declarat Tusk.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a apreciat ca puţin probabilă ratificarea acordului comercial încheiat între Uniunea Europeană şi Mercosur dacă incendiile din Amazonia vor continua.

'Desigur că susţinem acordul UE-Mercosur (...) dar este dificil de imaginat un proces de ratificare atât timp cât guvernul brazilian va permite distrugerea' Amazoniei, a arătat Tusk.

Referitor la Iran, el a cerut un nou efort din partea liderilor G7, notând că 'respingerea acordului nuclear cu Iran de către Statele Unite nu a adus niciun rezultat pozitiv', şi remarcând că divizările dintre occidentali 'joacă în favoarea ayatollahilor iranieni'.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald tusk g7