x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uciderea unui tânăr în războiul guvernului împotriva drogurilor a stârnit furie naţională în Filipine

Uciderea unui tânăr în războiul guvernului împotriva drogurilor a stârnit furie naţională în Filipine

23 Aug 2017   •   12:59
Uciderea unui tânăr în războiul guvernului împotriva drogurilor a stârnit furie naţională în Filipine

Uciderea unui tânăr în vârstă de 17 ani în Filipine a stârnit proteste naţionale şi multiple investigaţii guvernamentale. Mulţi îşi doresc ca aceste mişcări să semnaleze o reevaluare a războiului împotriva drogurilor care a dus la moartea a 5,500 de oameni, scrie The Guardian.

Tânărul de 17 ani, Kian Delos Santos, a fost luat de acasă, din Caloocan, şi omorât de către poliţişti sub masca unui raid împotriva traficanţilor de droguri, pe 16 august. Autopsia a dezvăluit că tânărul a fost împuşcat de două ori în cap şi o dată în spate.

Actul extrem de violenţă a fost urmat de proteste de masă şi investigaţii lansate de mai multe agenţii guvernamentale. Acum, chiar şi arhitectul represiunii violente, preşedintele Rodrigo Duterte, a declarat că este ceva în neregulă cu operaţiunea poliţiei, după ce a urmărit înregistrările surprinse de camerele de supraveghere, care arată doi bărbaţi care târăsc studentul pe stradă.

Imaginile surprinse au ridicat serioase dubii în legătură cu declaraţiile poliţiştilor, care afirmau că tânărul a fost împuşcat după ce a scos un pistol pentru a se împotrivi arestului.

“Am văzut înregistrarea la TV şi sunt de acord că trebuie să fie o investigaţie.”, a declarat preşedintele Duterte, într-o conferinţă de presă care a avut loc luni. Declaraţia a fost una neaşteptată, venită de la un preşedinte care, anul trecut, s-a referit la moartea unor copii şi inocenţi din represiunea sa ca fiind “daune colaterale”. În urmă cu o săptămână, când poliţia a omorât 32 de persoane într-un sângeros raid nocturn, preşedintele şi-a dat imediat acceptul. “Asta e bine”, a spus acesta.

Manifestaţiile din Filipine

Locaţia aleasă pentru demonstraţii a fost una simbolică, la Monumentul Puterii Poporului, în Manila, acolo unde a fost răsturnat dictatorul Ferdinand Marcos care, precum Duterte, a folosit legile marţiale. Mişcarea a început acum 34 de ani, urmată de uciderea unui fost senator, Benigno Aquino.

 

 

×