x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UCIGAŞII DIN BOMBAY / Vândut, ca să fie terorist

UCIGAŞII DIN BOMBAY / Vândut, ca să fie terorist

de Sînziana Stancu    |    03 Dec 2008   •   00:00

Azam Amir Kasab, singurul  terorist prins în viaţă de autorităţile indiene după atacurile de la Bombay, a declarat că tatăl său l-a predat, în schimbul unei sume de bani, grupării care a comis atentatele din capitala financiară a Indiei.



Tatăl lui Amir l-a prezentat liderului grupării islamiste Lashkar-e-Taiba, iar acesta i-a oferit în schimb bani, scrie The Times, în ediţia electronică. Experţii în terorism confirmă că grupurile teroriste recurg adesea la stimulente financiare, la înscrierea în şcoli islamiste şi la ameninţări cu violenţa pentru recrutarea de noi membri în Pakistan.

Există, de asemenea, speculaţii potrivit cărora Amir ar putea face parte din clasa bogată din Pakistan, un indiciu fiind acela că tânărul de 21 de ani vorbeşte perfect engleza. Cu toate acestea, specialiştii cred că este prematur să fie trase concluzii certe despre circumstanţele în care a fost recrutat Kasab.

MISIUNE SINUCIGAŞĂ
Autorii atacurilor de la Bombay erau într-o "misiune sinucigaşă", după cum a afirmat comandantul poliţiei din oraş, Hassan Gafoor. El a mai spus că există "probe serioase potrivit  cărora cei zece terorişti, între care şi Amir, veneau din Pakistan". "După părerea noastră, a fost vorba despre o misiune sinucigaşă", a declarat Gafoor, adăugând că scopul operaţiunii era "să facă o acţiune spectaculoasă şi să ucidă cât mai multe persoane cu putinţă". Anterior, Amir le declarase anchetatorilor că el şi grupul de terorişti cu care venise la Bombay aveau misiunea să ucidă cel puţin 5.000 de oameni şi să acţioneze "până la ultima lor suflare".
Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, cel puţin 188 de persoane, între care şi 30 de străini, au fost ucise în seria de atacuri coordonate la Bombay, în locuri emblematice, frecventate în special de turişti.

×
Subiecte în articol: externe