x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina a sistat importurile de gaze din Rusia. AVERTISMENTUL unui expert rus

Ucraina a sistat importurile de gaze din Rusia. AVERTISMENTUL unui expert rus

12 Noi 2013   •   10:03
Ucraina a sistat importurile de gaze din Rusia. AVERTISMENTUL unui expert rus

Ucraina a sistat încă de sâmbătă importurile de gaze din Rusia, a anunţat luni agenția ucraineană de presă UNIAN, cu referire la un anunț făcut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres. Sistarea importurilor pune în pericol tranzitul gazelor rusești spre Europa pe timpul iernii, avertizează un expert rus.

'Ucraina a sistat achiziționarea de gaze naturale din Rusia, în contextul în care la începutul lunii cumpăra aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic", ceea ce era de zece ori mai puțin decât volumul mediu pe zi cumpărat înainte, a indicat oficialul ucrainean.

Societatea ucraineană Naftogaz a refuzat luni seara să confirme pentru agenția rusă de presă ITAR-TASS sistarea completă a importurilor de gaze din Rusia. 'Nici nu infirmăm, nici nu confirmăm', s-a limitat să afirme un purtător de cuvânt al companiei.

Decizia Kievului ar putea provoca perturbări în tranzitul de gaze naturale via Ucraina în direcția Europei, a avertizat, în acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundației ruse pentru securitatea energetică națională.

Potrivit acestuia, Kievul prelevează gaze din depozitele subterane, situație care pune în pericol tranzitul de gaze rusești spre Europa pe timpul iernii.

'Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cât mai e cald, acest lucru este posibil, dar situația respectivă creează riscuri suplimentare pentru tranzitul de gaze, de exemplu în luna februarie sau în perioadele de răcire accentuată a vremii', a declarat Grivaci, citat de secția economică a ITAR-TASS, PRAIM-TASS.

Vicepremierul ucrainean însărcinat cu energia, Iuri Boiko, a declarat recent că Ucraina a început încă din luna octombrie să utilizeze gazele stocate în rezervele subterane pentru a-și satisface nevoile naționale. Or, aceste rezerve sunt necesare pentru asigurarea continuității tranzitului de gaze rusești în Europa în perioadele de vârf din timpul sezonului rece.

De altfel, Iuri Boiko avertizase recent că Ucraina nu va mai ajuta Rusia să asigure continuitatea tranzitului de gaze spre consumatorii europeni ai Gazpromului în perioadele de vârf ale iernii, în cazul în care Moscova va continua să aibă o 'abordare formală' în rezolvarea problemelor legate de gaze în raport cu Kievul.

La 7 noiembrie, agenția de presă ucraineană Unian relata că societatea Naftogaz urmează să achite companiei ruse Gazprom 15 milioane de dolari pentru gazele livrate în luna octombrie. În același timp, purtătorul de cuvânt al gigantului rus de gaze, Serghei Kuprianov, declarase în aceeași zi că Ucraina datorează pentru livrările din luna octombrie circa 1,355 miliarde de dolari. Dar Ucraina mai are de plătit restanțele pentru luna august, relevă agențiile de presă ruse menționate.

Pe fondul acestui război al declarațiilor și al restanțelor ucrainene la consumul de gaze rusești, președintele ucrainean Viktor Ianukovici a efectuat o vizită la sfârșitul săptămânii trecute la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru a doua oară în ultimele săptămâni. Nu se știe ce au discutat cei doi lideri, însă analiștii presupun că problema gazelor a ocupat un loc important pe agenda convorbirilor.

×
Subiecte în articol: ucraina import gaze expert rus avertisment