x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucrainenii avansează spre Donbas, iar separatiștii cer referendum pentru intrarea în Rusia

Ucrainenii avansează spre Donbas, iar separatiștii cer referendum pentru intrarea în Rusia

20 Sep 2022   •   08:23
Ucrainenii avansează spre Donbas, iar separatiștii cer referendum pentru intrarea în Rusia

Ucraina a anunțat că trupele sale au avansat spre est în teritoriile recent abandonate de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație ale Moscovei în regiunea Donbas, scrie Reuters.

"Ocupanții sunt în mod clar în panică", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o alocuțiune televizată la sfârșitul zilei de luni, adăugând că acum se concentrează pe "viteză" în zonele eliberate.

"Viteza cu care se mișcă trupele noastre este viteza în restabilirea vieții normale", a spus Zelenski.

De asemenea, liderul ucrainean a lăsat să se înțeleagă că va folosi miercuri un discurs video la Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a cere țărilor să accelereze livrările de arme și ajutoare.

"Facem totul pentru a ne asigura că nevoile Ucrainei sunt satisfăcute la toate nivelurile - apărare, financiar, economic, diplomatic", a declarat Zelenski.

Forțele armate ucrainene au recâștigat controlul complet al satului Bilohorivka și se pregătesc să recucerească întreaga provincie Lugansk de la ocupanții ruși, a declarat guvernatorul provinciei, Serhiy Gaidai. Satul se află la numai 10 km vest de orașul Lysychansk, care a căzut în mâinile rușilor după săptămâni de lupte crâncene în luna iulie.

"Vor fi lupte pentru fiecare centimetru", a scris Gaidai pe Telegram. "Inamicul își pregătește apărarea. Așa că nu vom mărșălui pur și simplu".

Luhansk și provincia învecinată Donețk cuprind regiunea estică industrializată Donbas, pe care Moscova spune că intenționează să o cucerească ca obiectiv principal al ceea ce numește "operațiunea militară specială" din Ucraina.

Trupele ucrainene au început să avanseze spre Luhansk după ce au alungat forțele ruse din nord-estul provinciei Harkov, într-o contraofensivă fulgerătoare în această lună.

Într-un semn de nervozitate din partea unei administrații susținute de Moscova în Donbas cu privire la succesul recentei ofensive ucrainene, liderul acesteia a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei.

Denis Pușilin, șeful administrației separatiste din Donețk, cu sediul la Moscova, i-a cerut colegului său lider separatist din Luhansk să își combine eforturile în vederea pregătirii unui referendum privind aderarea la Rusia.

În sud, unde o altă contraofensivă ucraineană a înregistrat progrese mai lente, forțele armate ucrainene au declarat că au scufundat o barjă care transporta trupe și echipamente rusești peste un râu în apropiere de Nova Kakhovka, în regiunea Kherson.

"Încercările de a construi o trecere nu au rezistat la focul forțelor ucrainene și au fost oprite. Barja ... a devenit o completare a forței submarine a ocupanților", a declarat armata într-o declarație pe Facebook.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă ale ambelor părți.

Ucraina încă evaluează ce a avut loc în zonele care au fost sub control rusesc timp de luni de zile..

Într-un vast cimitir improvizat în pădurile din apropierea orașului Izium, recucerit, experții criminaliști ucraineni au dezgropat până în prezent 146 de cadavre îngropate fără sicriu, a declarat luni guvernatorul regional din Harkov, Oleh Synehubov. Aproximativ 450 de morminte au fost găsite în acest loc, a declarat Zelenski.

Potrivit examinărilor preliminare, patru dintre ei prezentau semne de tortură, cu mâinile legate la spate sau, într-un caz, cu o frânghie legată în jurul gâtului, a declarat pentru Reuters Serhiy Bolvinov, șeful poliției de investigații din regiunea Harkov, la locul de înmormântare.

Bolvinov a spus că marea majoritate a cadavrelor păreau a fi civili. Localnicii și-au identificat morții făcând să corespundă numele cu numerele de pe crucile de lemn fragile care marchează mormintele.

"Soldații aveau mâinile legate, existau semne de tortură asupra civililor", a spus Bolvinov. Ucraina spune că 17 soldați se aflau într-o groapă comună la fața locului.

Kremlinul a negat luni că Rusia ar fi de vină pentru atrocitățile pe care Ucraina spune că le-a descoperit în teritoriul recucerit.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina