x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina cere Turciei să rețină o navă sub pavilion rusesc, spune că transporta cereale ucrainene

Ucraina cere Turciei să rețină o navă sub pavilion rusesc, spune că transporta cereale ucrainene

02 Iul 2022   •   11:40

Ucraina a cerut Turciei să rețină și să aresteze nava de marfă Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transportă o încărcătură de cereale ucrainene luate din portul Berdyansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean și unui document văzut de Reuters.

Oficialul din cadrul Ministerului ucrainean de Externe, citând informații primite de la administrația maritimă a țării, a declarat că nava Zhibek Zholy, cu o capacitate de 7.146 tdw, a încărcat aproximativ 4.500 de tone de cereale din Berdyansk, despre care spune că aparțin Ucrainei.

Într-o scrisoare datată 30 iunie către Ministerul Justiției din Turcia, biroul procurorului general al Ucrainei a declarat separat că Zhibek Zholy a fost implicat în "exportul ilegal de cereale ucrainene" din Berdyansk și s-a îndreptat spre Karasu, Turcia, cu o încărcătură de 7.000 de tone, mai mare decât cea menționată de oficial.

Parchetul general ucrainean a cerut Turciei să "efectueze o inspecție a acestei nave, să confiște mostre de cereale pentru examinare criminalistică și să ceară informații privind locația acestor cereale", se arată în scrisoare, adăugând că Ucraina este pregătită să efectueze o anchetă comună cu autoritățile turce.

Un oficial instalat de Rusia în zonele ocupate din regiunea ucraineană Zaporizhzhia a declarat joi că, după o oprire de mai multe luni, primul cargou a părăsit portul Berdyansk fără a numi Zhibek Zholy.

Ucraina a acuzat Rusia că fură cereale din teritoriile pe care forțele rusești le-au cucerit de la începutul invaziei sale, la sfârșitul lunii februarie. Kremlinul a negat anterior că Rusia ar fi furat cereale ucrainene.

Ministerul de Externe al Turciei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la sosirea lui Zhibek Zholy.

KTZ Express, cu sediul în Kazahstan, a confirmat pentru Reuters că Zhibek Zholy este proprietatea companiei, dar a precizat că a fost luat în baza unui contract de navlosire de tip "bare boat charter" - atunci când nu este implicat niciun echipaj sau provizii în leasing - de către compania rusă Green-Line, care nu apare pe listele de sancțiuni.

KTZ Express a adăugat că se consultă cu părțile implicate și că va respecta toate sancțiunile și restricțiile. Green-Line nu a putut fi găsită pentru a solicita comentarii.

Oficialul Ministerului ucrainean de Externe a adăugat că nava se îndrepta spre portul turcesc Karasu.

Nava și-a raportat poziția la ancoră în apropiere de portul Karasu, au arătat vineri datele de urmărire a navelor Refinitiv. Datele arată că aceasta a traversat Marea Neagră. Nu a indicat Berdyansk ca destinație în ultimele 48 de ore - dar datele de urmărire se bazează pe transponderele care își actualizează pozițiile.

La începutul acestei luni, ministrul rus al apărării a declarat că porturile ucrainene Berdyansk și Mariupol, controlate de forțele ruse, sunt pregătite să reia transporturile de cereale.

 

(sursa: Mediafax)

×