x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE nu este pregătită să integreze Ucraina - spune ministrul francez de Externe

UE nu este pregătită să integreze Ucraina - spune ministrul francez de Externe

de Agerpres    |    08 Iun 2014   •   09:44
UE nu este pregătită să integreze Ucraina - spune ministrul francez de Externe

Uniunea Europeană nu este pregătită să integreze Ucraina, a reamintit sâmbătă şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, la întoarcerea de la ceremonia de învestire a preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, care a subliniat dorinţa Kievului de a adera la UE, relatează AFP.

Petro Poroşenko a ţinut "un discurs foarte pro Uniunea Europeană, poate mai mult decât ţările UE sunt pregătite să accepte", a declarat ministrul francez la postul I-télé.

"Atunci când Poroşenko a spus că (acordul de asociere cu UE) este prima etapă a Ucrainei membre a UE, am discutat cu partenerii europeni şi a fost clar că nu există majoritate pentru aceasta", a insistat Laurent Fabius.

"Convingerea noastră este să spunem că Ucraina se află în Europa, dar că Ucraina trebuie să aibă relaţii bune cu UE şi cu Rusia în acelaşi timp", a adăugat el.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi-a luat angajamentul sâmbătă, cu prilejul discursului de învestitură din planul parlamentului de la Kiev, să păstreze unitatea ţării, în condiţiile în care estul se confruntă cu o insurecţie separatistă prorusă, şi să conducă această fostă republică sovietică spre Uniunea Europeană.

El a promis "semnarea cât mai repede posibil" a componentei economice a acordului de asociere cu Uniunea Europeană şi introducerea unui regim de călătorie fără vize pentru ucraineni. "Considerăm acest lucru ca un prim pas către aderarea la Uniunea Europeană", a spus Poroşenko.

Ministrul francez de externe a subliniat, de asemenea, că recentele evenimente - întâlnirea Putin/Poroşenko care a avut loc vineri în Normandia şi învestirea preşedintelui ucrainean - "pot fi începutul unei dezescaladări" şi a dat asigurări că discuţiile asupra unui acord de încetare a focului între autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi "vor începe în următoarele ore".

Devenit preşedinte al Ucrainei în urma alegerilor anticipate de la 25 mai, cu 54,7% din sufragii, Petro Poroşenko, un miliardar proocidental în vârstă de 48 de ani, a depus jurământul în faţa parlamentului şi a fost declarat al cincilea preşedinte al Ucrainei independente.

El va avea dificila sarcină de a concretiza aspiraţiile europene, de a scoate ţara dintr-o recesiune profundă agravată de criza actuală. Însă provocarea cea mai urgentă este refacerea unităţii acestei ţări care se află în pragul unui război civil.

×
Subiecte în articol: ucraina integrare ue