Crimeea va reveni neapărat la Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cu ocazia împlinirii unui an de la începerea acţiunilor de destabilizare a peninsulei Crimeea, din sudul Ucrainei, care au culminat cu anexarea, de facto, a acesteia la 18 martie de către Moscova, relatează site-ul de ştiri Ukrinform.
“Statul ucrainean va recupera controlul asupra teritoriului temporar ocupat. Nu voi spune astăzi că se va întâmpla rapid şi uşor. Dar aceasta se va întâmpla neapărat, împreună vom construi o Crimee nouă, în care vor fi asigurate drepturile şi interesele întregii populaţii a peninsulei şi ale tuturor locuitorilor ei, indiferent de originea etnică, limbă sau sau religie”, a spus acesta.
“Ucraina nu va renunţa niciodată la drepturile suverane asupra Crimeii şi va apăra prin toate mijloacele de care dispune drepturile persoanelor care trăiesc acolo”, mai subliniază Poroşenko, amintind că, în urmă cu un an, a avut loc aşa-numitul referendum din Crimeea, “organizat simultan cu o invazie de amploare a militarilor ruşi pe pământul Crimeii”. Referendumul “nu a fost decât o farsă concepută pentru a acoperi agresiunea pe faţă a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Poroşenko. “Va veni timpul când cei care au comis şi vor comite crime împotriva statului ucrainean şi împotriva drepturilor omului în Crimeea vor compărea în faţa instanţelor internaţionale şi a instanţelor din Ucraina”, a avertizat el.
“Un act josnic”
Kievul nu recunoaşte rezultatele acestui act josnic, realizat în pofida dreptului internaţional, a reiterat şeful statului ucrainean, referindu-se la aşa-numitul referendum desfăşurat la 16 martie 2014, la care majoritatea participanţilor au votat pentru separarea de Ucraina şi alipirea ulterioară la Federaţia Rusă.
Pe de altă parte, Armata ucraineană a făcut cunoscut luni că nu va putea începe să-şi retragă armamentul greu de pe linia frontului din estul ţării în condiţiile în care separatiştii proruşi nu şi-au oprit atacurile împotriva poziţiilor armatei în pofida acordului de încetare a focului semnat la Minsk, relatează Reuters, preluată de agerpres.ro.
La sfârşitul săptămânii trecute, rebelii şi armata ucraineană au afirmat că au ajuns la un acord pentru a începe procesul de retragere a armelor, în conformitate cu armistiţiul intrat în vigoare la 15 februarie, notează sursa citată.
Violenţele s-au redus în mod semnificativ în ultimele zile, însă rebelii au atacat de două ori trupele guvernamentale în cursul nopţii.