x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, aproape să primească dreptul de a lovi adânc în Rusia

Ucraina, aproape să primească dreptul de a lovi adânc în Rusia

12 Sep 2024   •   09:15
Ucraina, aproape să primească dreptul de a lovi adânc în Rusia
Sursa foto: Hepta/Joe Biden

Președintele Joe Biden a sugerat că administrația sa va ridica interdicția impusă Ucrainei de a utiliza împotriva Rusiei rachete americane cu rază lungă de acțiune. Kievul a cerut continuu acest lucru, arătând că restricția silește armata ucraineană să lupte cu mâinile legate. 

Întrebat de jurnaliștii americani dacă va ridica restricția de folosire a armelor cu rază lungă de acțiune, președintele Biden a spus marți că Washingtonul „lucrează acum la asta”.

Kremlinul a transmis ieri, prin vocea purtătorului de cuvânt al Președinției, că Rusia va da un „răspuns adecvat” în cazul în care SUA permit Ucrainei să atace în profunzime teritoriul rus cu rachete ATACMS, cu rază lungă de acţiune.

Președintele Vladimir Putin a avertizat anterior că o asemenea măsură ar duce la „probleme foarte serioase” - amintesc jurnaliștii BBC.

Șefii diplomației din SUA și Marea Britanie se află la Kiev pentru discuții cu președintele Volodimir Zelensky. Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că unul dintre scopurile vizitei este „de a auzi direct de la conducerea ucraineană obiectivele pe care le are și ce putem face noi pentru a ajuta”.

Rușii primesc rachete iraniene

Cei doi miniștri au plecat împreună spre Kiez, după o rundă de discuții în capitala britanică.

Unul dintre subiectele discutate a fost noul sprijin pe care Rusia e pe cale să îl primească din partea Iranului. Este vorba despre furnizarea de rachete balistice autoghidate cu rază scurtă de acțiune, care ar putea fi folosite împotriva Ucrainei în câteva săptămâni. David Lammy, ministrul britanic de Externe, a descris această acțiune drept „o escaladare semnificativă și serioasă”.

Iranul a negat în repetate rânduri furnizarea unui asemenea armament către Rusia.

Cu toate acestea, marți, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au impus noi sancțiuni Teheranului, pentru că înarmează trupele rusești de pe frontul ucrainean.

Misiunea principală: eliminarea „bobelor cu planare”

Armamentul cu rază lungă de acțiune va permite Ucrainei să pună capăt coșmarului său din ultimele luni: „bobele cu planare”. Practic, acestea sunt vechi obuze grele din epoca sovietică, la care s-au adăugat aripi și sunt lansate din avioane, de la mare distanță, din afara razei de acține a antiaerienei ucrainene. Puternice, ieftine și multe, acestea au devastat pozițiile militarilor ucraineni.

Kievul a încercat să ajungă la aerodromurile și depozitele de muniție rusești folosind drone de fabricație proprie, cu o autonomie care poate atinge 1.000 de kilometri.

De la invazia rusă în Ucraina, SUA au ezitat să furnizeze Kievului armament care să lovească adânc pe teritoriul Rusiei, de teama escaladării conflictului. Cu timpul, însă, restricțiile au fost relaxate, americanii permițând folosirea rachetelor furnizate de ei pentru a lovi poziții de pe teritoriul rus din apropierea graniței, de unde se trăgea înspre Ucraina.


 

 

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia atac rachete americane