x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina și relațiile dintre SUA și China au dominat reuniunea de securitate din Asia

Ucraina și relațiile dintre SUA și China au dominat reuniunea de securitate din Asia

12 Iun 2022   •   13:50
Ucraina și relațiile dintre SUA și China au dominat reuniunea de securitate din Asia
Sursa foto: hepta

Războiul din Ucraina și relația tot mai tensionată a Chinei cu Statele Unite au figurat în aproape toate sesiunile Dialogului Shangri-La din Singapore, care s-a încheiat duminică, după trei zile de discuții, scrie Reuters.

Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, care a ținut unul dintre discursurile din ultima zi a reuniunii, a declarat că depinde de Statele Unite să îmbunătățească relația bilaterală cu țara sa, deoarece relațiile se află într-un moment critic.

"Cerem părții americane să înceteze să mai defăimeze China. Să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei. Relația bilaterală nu se poate îmbunătăți decât dacă partea americană poate face acest lucru", a declarat Wei, îmbrăcat în uniforma de general al Armatei Populare de Eliberare, în fața delegaților.

Dialogul Shangri-La este cea mai importantă reuniune de securitate din Asia, iar anul acesta a atras 575 de delegați din 40 de țări - inclusiv diplomați, oficiali din domeniul apărării și producători de arme.

Austin a declarat sâmbătă, în discursul său de la reuniune, că s-a înregistrat o creștere "alarmantă" a numărului de întâlniri între avioanele și navele chineze și cele ale altor țări. El a adăugat că Statele Unite vor fi alături de aliații lor, inclusiv Taiwanul.

Relațiile dintre SUA și China domină de obicei reuniunea anuală din Singapore - organizată pentru prima dată din 2019 din cauza pandemiei - dar anul acesta, invazia Rusiei în Ucraina a fost în prim-plan.

Punctul culminant a fost un discurs la reuniune prin legătură video al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care i-a avertizat pe delegați că invazia națiunii sale amenință ordinea bazată pe reguli și pune întreaga lume în pericol de foamete și crize alimentare.

Mai mulți delegați au pus sub semnul întrebării relația Chinei cu Rusia.

Wei a declarat că China a susținut negocierile de pace și că Beijingul nu a furnizat niciun fel de material Rusiei. El a spus că furnizarea de arme și impunerea de sancțiuni nu ar ajuta situația.

Meia Nouwens, cercetător senior la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat că discursul lui Wei a fost în concordanță cu linia oficială a Beijingului în ceea ce privește problemele dintre Rusia și Ucraina.

Rusia nu a fost invitată la întâlnire.

Dmytro Senik, ministrul adjunct de Externe ucrainean, a declarat duminică pentru Reuters că este nevoie de mai multe arme pentru a ajuta țara sa să recupereze terenul pierdut în fața rușilor și că guvernul lucrează la modalități de a exporta cereale.

"Am stabilit două rute care ne ajută să exportăm aceste produse agricole", a declarat Senik. "Aceste rute nu sunt perfecte, pentru că se creează anumite blocaje, dar facem tot ce putem."

Abordând problema Taiwanului, ministrul Apărării Wei a declarat că poziția Chinei cu privire la insulă, pe care Beijingul o consideră o provincie, a rămas neschimbată. El a declarat că guvernul chinez a urmărit "reunificarea pașnică" cu Taiwanul, dar și-a rezervat "alte opțiuni".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: reuniune asia