x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina spune că ideea NATO de a o finanța va funcționa doar dacă membrii trebuie să contribuie

Ucraina spune că ideea NATO de a o finanța va funcționa doar dacă membrii trebuie să contribuie

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2024   •   20:45
Ucraina spune că ideea NATO de a o finanța va funcționa doar dacă membrii trebuie să contribuie
Sursa foto: Hepta

Ucraina a susținut joi ideea șefului NATO, Jens Stoltenberg, ca alianța să ofere sprijin pe termen lung Kievului, dar a declarat că măsura va avea „zero șanse” dacă nu vor fi obligatorii contribuțiile, relatează publicația Pravda, citată de Reuters.

Stoltenberg a propus săptămâna aceasta crearea unui fond de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pe cinci ani pentru a sprijini Ucraina, o idee care a stârnit reacții mixte în cadrul NATO.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că alianța cu 32 de membri a întâmpinat dificultăți în strângerea de asistență militară de volume mult mai mici.

„Cu alte cuvinte, în actualul model de finanțare, această inițiativă are șanse zero. Pentru că nu pot strânge 500 de milioane, iar aici ar trebui să strângă 20 de miliarde în modelul actual”, a declarat Kuleba, citat de AFP.

Dar dacă toți membrii NATO ar fi obligați să contribuie, a adăugat el, planul ar putea „exista și are șanse de a fi implementat”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: NATO Jens Stoltenberg