x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Așteptarea a luat sfârșit: Ucraina are tancuri de ultimă generație

Așteptarea a luat sfârșit: Ucraina are tancuri de ultimă generație

29 Mar 2023   •   08:15
Așteptarea a luat sfârșit: Ucraina are tancuri de ultimă generație

Primul transport de tancuri Leopard 2 din Germania a fost trimis în Ucraina, a anunțat Ministerul german al Apărării, Boris Pistorius, citat de BBC. Optsprezece blindate de acest tip au fost livrate, după ce echipajele ucrainene au fost instruite să le folosească. 

Tancurile „au ajuns în mâinile prietenilor noștri ucraineni, așa cum s-a promis și la timp”, a declarat ministrul german al Apărării. 

În ultimele săptămâni, armata germană a instruit echipaje de tancuri ucrainene să folosească varianta avansată A6 a Leopard 2. Pe lângă Leopard 2, Germania a trimis Ucrainei două vehicule specializate de recuperare a tancurilor și 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder.

Ministrul Pistorius a spus că este sigur că tancurile pot „aduce o contribuție decisivă” în primele linii ale războiului din Ucraina. 

„Operele de artă militară”, pe șenile

Între timp, tancurile Challenger 2 din Marea Britanie „sunt deja în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Iryna Zolotar, citată de AFP.

Postând o fotografie a unui Challenger 2 alături de alte vehicule militare de fabricație occidentală pe pagina sa de Facebook , ministrul Apărării Oleksii Reznikov a descris vehiculul britanic drept o operă de artă militară.

 

Ministerul Regatului Unit al Apărării a refuzat să comenteze, dar a confirmat anterior că echipajele de tancuri ucrainene care se antrenează în Marea Britanie s-au întors acasă după ce și-au terminat antrenamentul cu tancurile.

 

Aproximativ 2.000 de Leopard 2, considerate în general printre cele mai bune tancuri produse de țările NATO, sunt folosite de țările europene. Germania a fost de acord să furnizeze tancurile Ucrainei în ianuarie, după ce inițial a fost reticentă în a face acest lucru - sau chiar să permită altor țări să le trimită pe ale lor.

 

Conform legislației germane, Berlinul trebuie să aprobe reexportarea Leopard 2 de către orice țară.

 

×
Subiecte în articol: ucraina tancuri