Tancurile „au ajuns în mâinile prietenilor noștri ucraineni, așa cum s-a promis și la timp”, a declarat ministrul german al Apărării.
În ultimele săptămâni, armata germană a instruit echipaje de tancuri ucrainene să folosească varianta avansată A6 a Leopard 2. Pe lângă Leopard 2, Germania a trimis Ucrainei două vehicule specializate de recuperare a tancurilor și 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder.
Ministrul Pistorius a spus că este sigur că tancurile pot „aduce o contribuție decisivă” în primele linii ale războiului din Ucraina.
„Operele de artă militară”, pe șenile
Între timp, tancurile Challenger 2 din Marea Britanie „sunt deja în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Iryna Zolotar, citată de AFP.
Postând o fotografie a unui Challenger 2 alături de alte vehicule militare de fabricație occidentală pe pagina sa de Facebook , ministrul Apărării Oleksii Reznikov a descris vehiculul britanic drept o operă de artă militară.
Ministerul Regatului Unit al Apărării a refuzat să comenteze, dar a confirmat anterior că echipajele de tancuri ucrainene care se antrenează în Marea Britanie s-au întors acasă după ce și-au terminat antrenamentul cu tancurile.
Aproximativ 2.000 de Leopard 2, considerate în general printre cele mai bune tancuri produse de țările NATO, sunt folosite de țările europene. Germania a fost de acord să furnizeze tancurile Ucrainei în ianuarie, după ce inițial a fost reticentă în a face acest lucru - sau chiar să permită altor țări să le trimită pe ale lor.
Conform legislației germane, Berlinul trebuie să aprobe reexportarea Leopard 2 de către orice țară.