x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucrainenii vor ca cei căzuți în lupte să fie considerați eroi

Ucrainenii vor ca cei căzuți în lupte să fie considerați eroi

de Redacția Jurnalul    |    10 Ian 2024   •   11:30
Ucrainenii vor ca cei căzuți în lupte să fie considerați eroi
Sursa foto: Hepta

Mii de petiții au fost depuse de ucraineni, de obicei rude sau prieteni ai soldaților care au căzut pe front, prin care i se cere președintelui Volodimir Zelenski să onoreze fiecare soldat căzut la datorie cu titlul de „Erou al Ucrainei”, scrie Reuters.

După ce fratele ei mai mic a fost ucis în noiembrie în luptele cu forțele rusești din estul Ucrainei, Anna Birzul a fost extrem de îndurerată. Apoi a trecut la acțiune, scriind o petiție prin care îi cere președintelui Volodimir Zelenski să îi acorde lui Bohdan Krotov, în vârstă de 29 de ani, cea mai înaltă distincție militară, cea de Erou al Ucrainei.

„L-am înmormântat pe 26, iar pe 27 deja o scrisesem”, a declarat o Birzul în lacrimi, la mormântul lui Krotov într-un cimitir din Kiev.

Un portret al medicului de luptă, zâmbind, atârna sub un steag ucrainean fluturând, pe care se aflau însemnele unității sale din Ministerul de Interne.

Petiția lui Birzul este una dintre cele cel puțin 2.000 de petiții depuse, de obicei de către o rudă sau un prieten, de la invazia Rusiei din 20 februarie 2022, prin care i se cere lui Zelenski să onoreze fiecare soldat căzut la datorie cu acest premiu.

Mai puțin de 400 de membri ai serviciului au fost numiți Erou al Ucrainei de la începutul războiului, mulți dintre ei post mortem, pentru acte de vitejie, cum ar fi faptul că au ajutat la zădărnicirea avansului inamic.

Petițiile, introduse în 2015 ca platformă pentru apeluri populare către președinte, nu sunt o parte formală a procesului de nominalizare pentru acest premiu, care a fost instituit în 1998.

Atunci când trupele ucrainene luptau împotriva unei insurgențe de mai mică intensitate din partea separatiștilor susținuți de Moscova, apelurile au fost înregistrate cu moderație.

Acum, noi petiții apar aproape zilnic de la văduve, mame și copii îndurerați - mai întâi pe site-ul președintelui, apoi pe rețelele de socializare - și au devenit un ritual obișnuit într-un război care a mobilizat națiunea, dar care nu dă semne că se va opri. Ele oferă o fereastră în trauma colectivă prin care trec ucrainenii și subliniază modul în care practic fiecare soldat care este ucis în luptă este văzut ca un „erou” pentru că a ajutat la apărarea țării de forțele invadatoare.

Guvernul nu face publice pierderile suferite, dar serviciile de informații occidentale au estimat că zeci de mii de soldați ucraineni au fost uciși.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina eroi