x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucrainenii depind de moral, iar armata lui Putin, de mercenari. Zile critice pentru soarta războiului

Ucrainenii depind de moral, iar armata lui Putin, de mercenari. Zile critice pentru soarta războiului

de Şerban Mihăilă    |    19 Sep 2022   •   07:45
Ucrainenii depind de moral, iar armata lui Putin, de mercenari. Zile critice pentru soarta războiului
Sursa foto: Agerpres

În timp ce militarii ruși dau dovadă de lipsă de camaraderie și își abandonează deseori pozițiile pe linia frontului, soldații ucraineni luptă pentru eliberarea națională și atacă cu aplomb trupele inamice, surprinse de puterea contraofensivei cu care se confruntă. În ultimele zece zile, de când rușii au înregistrat cel mai dureros eșec de la plecarea lor precipitată de la periferia Kievului, în luna martie, acest contrast dintre cele două tabere beligerante a devenit tot mai clar și poate fi decisiv pentru soarta războiului.

Materialele care glorifică eroismul trupelor ucrainene și descriu fuga haotică a invadatorilor ruși de pe câmpul de luptă au inundat rețelele de socializare în ultimele zile, în special după retragerea armatei lui Putin din nord-estul Ucrainei, în urma unei contraofensive surprinzătoare.

Entuziasmul care a cuprins întreaga țară și pare să împingă de la spate trupele Kievului descrie o stare generală ce se poate dovedi extrem de periculoasă pentru campania militară plină de rateuri a Moscovei.

Un videoclip realizat de organizația guvernamentală „Apărarea Ucrainei”, spre exemplu, începe cu o scenă emoționantă de pe plaja Dunkerque, din filmul „Atonement”, în care soldații aliați interpretează melodia „Dear Lord and Father of Mankind”. Apoi, imaginile trec la o altă scenă, focalizându-se pe sute de militari ucraineni, care cântă pe linia frontului imnul național al țării lor, înainte de ofensiva de succes, de săptămâna trecută, din regiunea Harkov.

Scenele sunt elocvente pentru moralul național ucrainean din aceste zile, într-un moment în care războiul se îndreaptă spre sfârșitul celei de-a șaptea luni. Agresiunea Moscovei, începută la sfârșitul lunii februarie, a declanșat în rândul ucrainenilor o mobilizare patriotică fără precedent, care are acum efectul unei schimbări radicale pe câmpul de luptă.

Contrast izbitor  

Între trupele ucrainene și apărătorii ruși există un contrast puternic. Confruntați cu contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, în urma căreia a fost recucerit orașul strategic Izium, soldații ruși au plecat în grabă, abandonându-și tancurile și munițiile. Scene similare au avut loc în majoritatea celor peste 300 de localități eliberate de ucraineni.

„Moralul este cel mai important factor pentru forțele terestre.”, susține Jack Watling, expert în războiul terestru la centrul de reflecție militară „Royal United Services Institute”.

„Nu este vorba doar despre modul în care soldații se simt în legătură cu șansele lor de reușită în raport cu inamicul, ci și de experiențele pe care le-au avut recent sau de modul în care anticipează evoluția lucrurilor!”, mai spune Watling, citat de „The Guardian”.

Și, în privința moralului, lucrurile stau total diferit în cele două tabere beligerante. Armata ucraineană luptă pentru cauza eliberării naționale. După ce i-a alungat pe ruși de la Kiev și i-a pus pe fugă în regiunea Harkov, Ucraina crede acum tot mai mult că, într-o zi, va câștiga războiul, ajutată de serviciile de informații occidentale, de finanțarea Vestului și, mai ales, de armele primite în ritm constant.

Mai mult, numeroși soldați ucraineni răniți solicită frecvent să se întoarcă pe linia frontului, susținând că lupta împotriva Rusiei este necesară, în pofida rănilor dobândite.

De cealaltă parte se află invadatorii ruși, un amestec de soldați de elită, recruți fără experiență și separatiști prost înarmați, care sunt deseori reticenți atunci când sunt trimiși să lupte în afara provinciilor lor de origine, Donețk și Lugansk. De altfel, mulți dintre aceștia din urmă sunt epuizați, după ce au luptat constant, fără rotație, timp de peste șase luni.

„Camaraderie slabă!”

În timp ce, de la mobilizarea sa inițială, Ucraina a antrenat un număr mare de trupe, dotate constant cu arme performante furnizate de Occident, Kremlinul s-a temut să declare mobilizare generală și, în plus, are nevoie de echipamente militare. Potrivit administrației americane, Moscova cumpără acum arme din Coreea de Nord și Iran.

În acest context, iarna se apropie, iar gradul de pregătire al fiecărei părți va fi esențial pentru soarta războiului.

„Încă de la început, rușii au avut un moral slab, o camaraderie slabă, precum și o lipsă de încredere în comandamentul lor. Majoritatea soldaților nu au fost anunțați că începe un război, iar multe lucruri care li s-au spus despre ucraineni erau greșite.”, susține Watling. În lunile scurse de la începerea conflictului militar, au existat numeroase exemple, atât de soldați ruși care erau reticenți să lupte, cât și de dificultăți întâmpinate de Moscova în privința recrutării.

Determinare extremă

În istoria recentă, Rusia nu ar fi prima mare putere care ar fi umilită de un adversar mai mic, dar mult mai hotărât. Talibanii au recâștigat în cele din urmă puterea în Afganistan, anul trecut, deoarece SUA au renunțat la un război lung și anevoios împotriva unui inamic care nu era pregătit să cedeze.

Altfel spus, deznodământul unui război poate fi redus la care dintre părți este dispusă să suporte cele mai multe pierderi, dacă nu poate fi obținută o victorie rapidă.

Paradoxal, până și Ucraina și susținătorii săi occidentali au fost uneori surprinși de determinarea națională de a lupta contra invadatorilor. Când a început războiul, oficialii americani se temeau că orașul Kiev ar putea cădea în câteva zile. Nici alți lideri occidentali nu se așteptau ca orașul să nu fie încercuit.

Concomitent, înalți responsabili guvernamentali ucraineni au afirmat că au fost surprinși de cât de sârguincios au fost executate ordinele primite în aceste ultime luni. Unul dintre ei a recunoscut pentru „The Washington Post” că, de la invazie, oficialii „au lucrat mai eficient ca niciodată”.

Ideologia, religia și naționalismul contribuie la câștigarea războaielor, însă și simțul dreptății se poate dovedi decisiv. Rapoartele recente, potrivit cărora peste 440 de cadavre au fost găsite într-un singur loc de înmormântare, lângă Izium, sunt, probabil, începutul unor dezvăluiri sumbre despre realitatea ocupației rusești și vor acționa, la rândul lor, ca o motivație pentru trupele ucrainene.

Vizitatorii care merg în Ucraina sunt deseori invitați de autoritățile locale la un tur al gropilor comune din Bucha, la nord-vest de Kiev, în încercarea de a-i convinge să adere la cauza ucraineană.

Mercenari și condamnați

În timp ce militarii și oficialii ucraineni acționează cu o determinare fără precedent, în tabără rușilor lucrurile stau cu totul diferit. 

Cu câteva zile în urmă, a apărut o înregistrare video în care șeful mercenarilor din temuta grupare „Wagner”, Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, se adresează unui grup mare de prizonieri ruși. El le spune acestora că, „dacă serviți șase luni” în grupul „Wagner”, „sunteți liberi”. Prigojin a adăugat că războiul din Ucraina este „unul greu, care nici măcar nu seamănă cu cel din Cecenia” și este nevoie de ajutorul lor.

Înregistrarea video ar confirma speculațiile de lungă durată, potrivit cărora Moscova speră să-și sporească forțele prin recrutarea de condamnați. Legislația rusă nu permite comutarea pedepselor cu închisoarea în schimbul serviciului de mercenar.

În timp ce numeroși soldați ucraineni sunt antrenați în locuri precum Marea Britanie, noii recruți ai armatei ruse provin din închisoare și nu au experiență pe câmpul de luptă.

 

În timp ce, de la mobilizarea sa inițială, Ucraina a antrenat un număr mare de trupe, dotate constant cu arme performante furnizate de Occident, Kremlinul s-a temut să declare mobilizare generală și, în plus, are nevoie de echipamente militare.

Între trupele ucrainene și apărătorii ruși există un contrast puternic. Confruntați cu contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, în urma căreia a fost recucerit orașul strategic Izium, cu mai bine de o săptămână în urmă, soldații ruși au plecat în grabă, abandonându-și tancurile și munițiile.

×