Pe măsură ce Ucraina recuperează rapid teritorii, într-o contraofensivă fulgerătoare care a început în urmă cu mai puțin de o lună, posibilitatea ca Putin să apeleze la arsenalul nuclear de dimensiuni considerabile al Rusiei a crescut amenințător, atingând un punct periculos.
Această îngrijorare a fost exprimată și de generalul de brigadă în retragere al armatei americane Kevin Ryan, fost atașat al Apărării în Rusia și membru marcant al „Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale” de la Harvard, într-un interviu acordat site-ului de știri newyorkez „Insider”.
„M-am tot gândit la presiunea pe care trebuie să o resimtă Putin pentru a face ceva dramatic. Asta mă face să mă gândesc din nou la declanșatoarele nucleare!”, a spus Ryan, considerat un fin cunoscător al felului în care acționează liderul de la Kremlin.
Ryan susține că, dacă teritoriile ocupate din Donețk și Lugansk vor cere aderarea la Rusia și vor fi acceptate, ar însemna că „luptele care au loc în prezent în Ucraina vor fi dintr-o dată «în Rusia»!”.
Pretextul teritoriului anexat
După ce a eșuat în încercarea de a cuceri Kievul în primele zile ale războiului, Rusia și-a îndreptat atenția către regiunea Donbas, din estul Ucrainei, formată din Donețk și Lugansk. O mare parte a luptelor din timpul conflictului au avut loc aici.
Administrația Biden a avertizat încă de la începutul invaziei că Rusia ar putea încerca să anexeze autoproclamatele republici separatiste prin intermediul unor referendumuri fraudate, iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar putea exista ramificații imediate, a precizat Ryan.
„În primul rând, Putin și-ar putea rezolva problema numărului de militari, deoarece, în această situație, toți recruții (peste 35% din forțe) pot fi folosiți - din moment ce nu mai este un război în străinătate.”, a remarcat el.
„O a doua evoluție ar fi aceea că liniile roșii împotriva luptelor pe teritoriul rusesc vor fi brusc încălcate.”, a continuat el. „Armele NATO vor lupta și vor trage în interiorul Rusiei. Și, cel mai important, statul rus va fi atacat direct. După cum știm, acesta este un declanșator pentru utilizarea armelor nucleare!”, a spus Ryan.
Generalul în retragere, care încă din martie, a avertizat cu privire la posibilitatea ca Putin să folosească în Ucraina „o armă nucleară mică” sau o bombă nucleară tactică, a adăugat că este „chiar mai îngrijorat de posibilitatea ca arsenalul atomic să fie utilizat acum”, decât a fost mai devreme, în timpul derulării conflictului.
„Dacă adăugăm posibilitatea ca forțele rusești să piardă în același timp un teritoriu câștigat cu greu în fața forțelor ucrainene, presiunea asupra lui Putin pentru a face ceva spectaculos va fi una enormă!”, a precizat Ryan.
Fostul general a mai afirmat că a împărtășit aceste gânduri unor oficiali americani de rang înalt.
Kremlinul, în corzi
În ultima vreme, Rusia a pierdut numeroase teritorii, în urma contraofensivei declanșate de armata ucraineană. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele sale au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați în estul și sudul țării, doar în această lună. Până de curând, conflictul a fost caracterizat drept un război de uzură, cu puține mișcări de ambele părți.
Rusia a înregistrat pierderi substanțiale de trupe în Ucraina. În august, Pentagonul estima că până la 80.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul conflictului.
În timp ce Ucraina pune pe fugă armata lui Putin, propagandiștii ruși de pe canalele de știri de stat, care, în general, au oferit un sprijin total pentru război, se străduiesc să continue prezentarea unei imagini roz a acțiunilor derulate pe câmpul de luptă.
Cu toate acestea, deputați municipali din toată Rusia au cerut Dumei de Stat să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina, iar Putin să-și dea demisia. Concomitent, numeroși lideri naționaliști ruși și-au exprimat pe rețelele sociale furia față de retragerea din nord-estul Ucrainei.
În acest context, există o îngrijorare tot mai serioasă față de ceea ce ar putea face președintele rus, dacă se simte încolțit de toate aceste evenimente. Oricum, Putin plasase forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă încă din perioada imediat următoare invaziei și a fost acuzat de oficialii occidentali că joacă la intimidare.
Înalți oficiali militari ucraineni, între care generalul Valeri Zaluzhnyi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, au scris, săptămâna trecută, un editorial în care au avertizat că un război nuclear „limitat” cu Rusia nu poate fi exclus.
Simple amenințări?
Nu toată lumea este convinsă însă că Putin ar recurge la ceva atât de drastic precum folosirea unei arme nucleare pentru a-și atinge obiectivele în Ucraina.
„Nu cred că Putin ar folosi arme nucleare tactice în această situație, chiar dacă pierde sau chiar dacă a pierdut totul în Ucraina!”, a afirmat Robert Orttung, profesor de afaceri internaționale la Universitatea George Washington, citat de „Insider”.
„În mod evident, el va amenința că le va utiliza.”, a adăugat Orttung. Folosirea unei astfel de arme ar „duce însă războiul la nivelul următor”, iar Putin ar fi „prea speriat de răspunsul primit”, a mai spus el. „El știe că răspunsul ar fi copleșitor!”, precizează Orttung.
„Există un nivel de incertitudine acolo. Dar presupunerea mea este că nu va folosi aceste arme!”, a concluzionat profesorul.
Utilizarea de către Moscova a unei arme nucleare în Ucraina ar putea declanșa un răspuns militar din partea SUA și un conflict direct între Rusia și NATO, o alianță de 30 de state, dintre care mai multe au propriile arsenale nucleare.
Chiar dacă Rusia ar sfârși prin a pierde în Ucraina sau și-ar retrage trupele, Putin ar putea explica acest lucru dând vina pe NATO și SUA pentru a salva aparențele, a mai declarat Orttung, adăugând: „Cred că ar putea face acest lucru și ar rămâne în continuare la putere.”.
Risc redus
George Barros, analist militar la Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat pentru „Insider” că posibilitatea ca liderul de la Kremlin să decidă folosirea unei arme nucleare tactice sau a altei arme de distrugere în masă (ADM) în Ucraina nu poate fi exclusă. El evaluează însă că „acest risc este scăzut”.
„Problema pentru ruși este că, pentru a exploata în mod corespunzător condițiile create de o armă nucleară tactică, trebuie să ai forțe coezive, coerente și cu un nivel ridicat de moral.”, a precizat Barros, adăugând: „Nu cred că armata convențională rusă are în acest moment capacitatea sau moralul necesar pentru a putea face acest lucru.”.
Unitățile rusești desfășurate în Ucraina „în mod clar nu sunt în cea mai bună formă în care ar trebui să fie pentru o astfel de operațiune”, a remarcat Barros, iar, din punct de vedere militar, „nu ar avea sens” ca Rusia să folosească o armă de distrugere în masă în acest moment.
Barros a spus că există, de asemenea, „ramificații la nivel strategic”, pe care Rusia trebuie să le ia în considerare, inclusiv faptul că utilizarea unei ADM în Ucraina ar „constitui o linie roșie” pentru adversarii occidentali ai Moscovei.
„Sunt sigur că, în spatele ușilor închise, Occidentul a promis Kremlinului că va riposta sau va răspunde într-un mod adecvat la o astfel de utilizare fără precedent a acestui tip de armă.”, a spus Barros.
Dacă autoproclamatele republici separatiste vor cere aderarea la Rusia și vor fi acceptate, luptele care au loc în prezent în Ucraina se vor derula dintr-o dată în Rusia, iar Putin va avea un pretext pentru o acțiune spectaculoasă.
Utilizarea de către Moscova a unei arme nucleare în Ucraina ar putea declanșa un răspuns militar din partea SUA și un conflict direct între Rusia și NATO