x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE a amânat pentru octombrie decizia cu privire la angajarea de negocieri pentru aderare cu Macedonia de Nord şi Albania

UE a amânat pentru octombrie decizia cu privire la angajarea de negocieri pentru aderare cu Macedonia de Nord şi Albania

18 Iun 2019   •   20:45
UE a amânat pentru octombrie decizia cu privire la angajarea de negocieri pentru aderare cu Macedonia de Nord şi Albania

Uniunea Europeană (UE) a decis marţi să amâne până în luna octombrie decizia sa cu privire la angajarea de negocieri pentru aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, informează AFP.

"Consiliul European va reveni asupra acestei probleme pentru a ajunge la o decizie clară imediat ce va fi posibil şi cel mai târziu până în octombrie 2019", au anunţat miniştrii pentru afaceri externe ai ţărilor din UE, în concluziile lor adoptate la finalul unei reuniuni la Luxemburg.

Majoritatea statelor membre sunt gata să angajeze aceste negocieri, pentru că cele două ţări candidate au satisfăcut toate exigenţele, însă Franţa, Olanda şi Danemarca frânează procesul de aderare. Rezerve au fost formulate, de asemenea, de Germania.

"Trebuie să fiu cinstit cu voi: toate ţările membre nu sunt gata să ia decizia de a angaja aceste negocieri în următoarele zile", a avertizat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în timpul unei întrevederi avute la Bruxelles cu preşedintele macedonean Stevo Pendarovski.

La cererea Ciprului, statele membre au adresat de asemenea o atenţionare însoţită de o ameninţare cu sancţiuni Turciei pentru "activităţi ilegale" de forări exploratorii de gaz şi petrol în zona economică exclusivă a insulei din Marea Mediteraneană.

"Consiliul subliniază gravele repercusiuni negative imediate pe care aceste acţiuni ilegale o au asupra relaţiilor UE-Turcia", au avertizat cei 28 de miniştri de externe. "UE se declară gata să reacţioneze într-un mod adecvat şi în deplină solidaritate cu Cipru", au atenţionat ei.

Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) au fost mandatate să "prezinte fără întârziere opţiuni privind măsuri adecvate".

Turcia a încheiat un acord de uniune vamală cu UE în 1995 şi a obţinut statutul de candidat la aderare în 1999, însă negocierile se află într-un punct mort. Statele membre sunt divizate între susţinători ai unei rupturi cu Ankara şi cei ai menţinerii unei relaţii cu Turcia.

AGERPRES

×