Criza politică din Republica Moldova, alimentată în ultima vreme de ciocniri cu rezonanţă la Bruxelles între componentele coaliţiei de guvernare, riscă să scoată această ţară din cărţile europene. Moldova a primit deja primul cartonaş galben din partea UE. Cu toate acestea, alegerile locale generale din luna iunie amplifică divergenţele din alianţa de guvernare, iar aceasta împiedică găsirea unei soluţii pentru alegerea şefului statului.
Dacă un străin care aude pentru prima dată de Republica Moldova ar veni la Chişinău şi ar încerca să se lămurească cine este la putere şi cine în opoziţie, probabil că nu ar înţelege nimic. Aceasta pentru că rivalitatea dintre partidele care guvernează în coaliţie ţara a depăşit limitele dialogului pragmatic şi alunecă spre nişte ciorovăieli jenante deja plictisitoare. De exemplu, de câteva zile primarul capitalei (care este vicepreşedinte al Partidului Liberal) şi prim-ministrul (care este lider al PLDM) şi fac parte ambii din coaliţia de guvernare, se sfădesc în spaţiul public în încercarea de a-şi atribui merite pentru procurarea, din bani europeni, a 102 troleibuze noi pentru capitală.
Alegerile locale generale care urmează să aibă loc în luna iunie au tensionat la maximum relaţiile între componentele coaliţiei de guvernare. Liderii celor trei partide din alianţă aproape că nu mai discută unul cu celălalt. Mai mulţi oficiali europeni au încercat să-i responsabilizeze invitându-i pe rând la Bruxelles şi vorbindu-le despre riscul ca Republica Moldova, considerată încă "istoria de succes” a Uniunii Europene, să se transforme în dezamăgire.
Cu câteva zile în urmă, preşedintele interimar Marian Lupu s-a întors de la Bruxelles unde Moldova a primit primul cartonaş galben. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, i-a vorbit oficialului moldovean despre "importanţa excepţională” a alegerii şefului statului. "Votarea preşedintelui ar asigura o stabilitate politică şi spaţiul de timp necesar pentru promovarea reformelor europene”, a declarat, la întoarcere, Marian Lupu. "Vreau să vă spun ceea ce am simţit ca urmare a acestei întrevederi: Noi acum ne bucurăm de încrederea UE. Avem un credit de încredere şi un pachet de asistenţă. Dar dacă aceste reforme nu vor fi duse la bun sfârşit, poate şi din motive obiective, atunci, odată cu pierderea acestui credit de încredere, mai ales pe fundalul evenimentelor din Japonia şi din ţările arabe, nu dea Domnul să fim marginalizaţi şi scoşi din aceste procese. Totul depinde de noi”, a spus Lupu.
Analistul politic Igor Boţan crede că situaţia în interiorul coaliţiei de guvernare ar putea reveni la normalitate numai după alegerile locale din luna iunie. Aceasta, însă, nu va rezolva integral problema, deoarece şeful statului ar putea fi ales doar dacă măcar doi deputaţi comunişti din opoziţie ar vota pentru candidatul Alianţei, Marian Lupu. Liderul comunist Vladimir Voronin a declarat, însă, că deputaţii comunişti nu vor vota pentru Lupu nici dacă guvernarea va readuce, în schimb, monumentul liderului revoluţiei bolşevice Vladimir Lenin, idolatrizat de comunişti, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Miercuri premierul moldovean Vlad Filat va pleca şi el la Bruxelles. Marţi, la Chişinău, a fost prezentată echipa de 15 consilieri internaţionali care vor consulta în anul curent Guvernul Republicii Moldova. 9 dintre aceştia vor activa pe lângă premier, 3 – la Ministerul Economiei, la Ministerul Transporturilor şi la Procuratura Generală şi alţi 3 vor activa în domeniile mediului, achiziţiilor publice şi afacerilor interne.